• Buradasın

    Susam elle mi makineyle mi toplanır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Susam hem elle hem de makineyle toplanabilir 13.
    Elle hasat yönteminde, bitkiler elle sökülür veya toprağa yakın yerden kesilir 13. Bu yöntem, hasat sonrası bitkilerin bir süre daha gelişmesine devam etmesi nedeniyle daha fazla tercih edilir 1.
    Makineli hasat durumunda ise, hafif sarı renge dönen susamlar, henüz kapsülleri açılmadan biçer bağlar ile toplanır 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    1 dönümden kaç kilo susam çıkar?

    1 dönümden 40 ila 150 kg arasında susam çıkabilir. Kuru koşullarda: Dekara ortalama 40-100 kg. Sulu koşullarda: Dekara 150 kg'a kadar. Verim, kullanılan tohumun kalitesine, yeterli gübre kullanımına, sulamaya ve kültürel işlemlere bağlı olarak değişebilir.

    Susamda hasat zamanı nasıl anlaşılır?

    Susamda hasat zamanı, bitkilerin yaprak ve kapsüllerinin sararması ve çiçeklenmenin durması ile anlaşılır. Ayrıca, alt kapsüllerin elle kırıldığı zaman tohumların renk değiştirmesi de hasadın geldiğini gösterir: beyaz taneli susamlarda koyu sarı, kahverengi taneli susamlarda ise açık kahverengiye dönüş meydana gelir.

    Susam hasadı elle nasıl yapılır?

    Susam hasadı elle şu şekilde yapılır: 1. Bitkilerin olgunlaşması: Bitkilerin yaprakları ve kapsülleri sararıp kısmen döküldüğünde, tohumların rengi beyaz tanelerden sarı tanelere döndüğünde hasat zamanı gelmiş demektir. 2. Bitkilerin sökülmesi: Bitkiler elle sökülür veya toprağa yakın yerden kesilir. 3. Demet yapma: Sökülen bitkiler, 10-25 bitki bir arada bağlanarak düz ve temiz bir zemine kök kısımları dışarı, baş kısımları içeri gelecek şekilde baskıya alınır. 4. Kurutma: Baskıda yaklaşık bir hafta kalan demetler, beton veya düz bir zemin üzerinde 8-10 demet bir arada olmak üzere konularak tepe kısmından bağlanır (tokurcun). 5. Harman: Kuruyan demetler, kökleri sırta gelecek şekilde koltuk altına alınarak bir sopa yardımıyla yavaşça vurularak tohumun kapsüller içinden dökülmesi sağlanır (silkme). 6. Temizleme: Tohumlar, rüzgârda veya vantilatör yardımıyla savrularak temizlenir ve tekrar kurutulur.