Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Şeker pancarı, şu aşamalardan geçerek şekere dönüşür:
- Hasat ve fabrikaya nakil 25. Pancar, hasat edildikten sonra fabrikaya taşınır 25.
- Yıkama, tartım, kıyma 25. Pancar, yıkama işleminden sonra tartılır ve kıyma makinesinde 4-8 mm kalınlığında ve 10 cm uzunluğunda kıyımlara dönüştürülür 25.
- Ham şerbet eldesi 25. Kıyım işleminden sonra şekerli kıyım, dönüş şerbetiyle işlenir ve difüzyona gönderilir 25. Sıcak su ile bir süre işlem gören kıyımdan, şeker ve bazı yabancı maddeler suya geçer ve ham şerbet oluşur 25.
- Şerbetin arıtımı 25. Ham şerbet, kireç sütü ve karbondioksit gazıyla işlenerek içindeki yabancı maddelerden arındırılır 25.
- Şerbetin koyulaştırılması 25. Fazla suyun bir kısmı buharlaştırılır ve %60 oranında şeker içeren koyu bir şerbet elde edilir 25.
- Rafine süzme ve eritme 2. Koyu şerbet, diğer şeker içeren ürünlerle karıştırılarak standart şurup haline getirilir ve vakum kazanlarında pişirilip kristal hale getirilir 2.
- Kristalizasyon 35. Vakum altında çalışan kazanlarda yapılan kristalizasyon işlemi ile şeker lapası elde edilir 35.
- Ham şeker eldesi 5. Kristal lapa, santrifüjlerde işlenerek şeker ve şuruba ayrılır 5.
- Ham şekerin arıtılması 5. Ham şeker, affinasyon ve rafinasyon süreçlerinden geçirilerek saflığı artırılır 5.
Şeker pancarı, bu süreçlerin sonunda %99,99 oranında saf şeker elde edilecek şekilde şekere dönüşür 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: