• Buradasın

    Paluze ve palize aynı mı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, paluze ve palize aynı tatlıyı ifade eder 13.
    Paluze, nişasta ve şekerle yapılan, üzerine dövülmüş ceviz serpilerek servis edilen bir Osmanlı tatlısıdır 13. Farklı yörelerde farklı isimlerle anılır; örneğin, Bolu yöresinde palize, Şanlıurfa yöresinde palıza, Aydın yöresinde pelvize, Samsun ve çevresinde palüze, Mersin yöresinde ise paluza olarak bilinir 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Paluze ve pelte aynı mı?

    Evet, paluze ve pelte aynı tatlıyı ifade eder. Paluze, Farsça “pâlûde” sözcüğünden dilimize geçmiş olup, “süzülmüş şey, pelte, jöle” anlamına gelir. Pelte ise, nişasta, meyve suyu ve şekerle yapılan bir tatlıdır.
    A steaming bowl of creamy white *palize* topped with crushed walnuts, resting on a rustic wooden table beside a small bowl of sugar and a handful of almonds, evoking warmth and tradition.

    Palize içinde ne var?

    Palize içinde genellikle şu malzemeler bulunur: 5 su bardağı su; Yarım su bardağı buğday nişastası; 1 su bardağı ceviz veya badem (isteğe bağlı); 1,5 su bardağı şeker.

    Palize hangi yöreye ait?

    Palize, farklı bölgelerde farklı isimlerle anılan ve çeşitli yörelere ait bir tatlıdır. Bolu yöresinde palize olarak bilinir. Şanlıurfa yöresinde palıza denir. Aydın yöresinde pelvize olarak adlandırılır. Samsun ve çevresinde palüze olarak bilinir. Mersin yöresinde paluza olarak anılır. Konya mutfağında da yer alır. Ayrıca, paluze tatlısı batı Trakya ve Balkanlarda da sıklıkla yapılmaktadır.
    A clear glass bowl filled with glossy, amber-colored paluze, topped with crushed walnuts and drizzled with dark pekmez, resting on a rustic wooden table in a sunlit Turkish kitchen.

    Paluze içinde ne var?

    Paluze içinde bulunan malzemeler: nişasta; su; şeker; ceviz (üzerine serpmek için). Ayrıca, bazı tariflerde pekmez de kullanılır.