Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Osmanlı saray helvası yapmak için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları şunlardır:
Malzemeler:
- 250 gram tereyağı 3
- 2 su bardağı un 3
- 1 su bardağı pudra şekeri 3
- 1 paket vanilin 3
- Üzeri için toz Antep fıstığı veya dövülmüş fındık/badem 3
Yapılışı:
- Geniş bir tavada tereyağını kısık ateşte eritin 3.
- Köpüklerini alarak sadeleştirmek, helvanın berraklığını artırır 3.
- Yağ eriyince unu ekleyin ve sürekli karıştırarak kokusunu çıkarana kadar kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika kavurun 3. Rengi hafifçe sararıncaya kadar bu işleme devam edin 3.
- Ocaktan aldıktan sonra, içine pudra şekerini ve vanilini ekleyin 3. Hızlıca karıştırarak helvanın şekeri eşit şekilde yedirmesini sağlayın 3.
- Karışımı yağlı kağıt serilmiş bir borcama veya kare cam tepsiye dökün 3. Bir spatula yardımıyla üzerini bastırarak düzleştirin 3.
- Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında en az 1 saat dinlendirin 3.
- Daha sonra dilimleyip servis edin 3.
Alternatif olarak, saray helvası tarifinde şu malzemeler de kullanılabilir:
Yapım aşamaları ise şu şekildedir:
- Bir tencere de eritilen margarinin içine un eklenip koyulaşıncaya kadar kısık ateşte kavurun 1.
- Un kavrulunca tencere ocaktan alınıp, pudra şekeri ilave edin 1.
- Pudra şekeri ile un karıştırılıp iyice yedirin 1.
- Helva tekrar ocağa alınıp 6 dakika pişirilip ocağın altı kapatın 1.
- Bir tepsinin içine dökülen helva kaşık yardımı ile tepsiye yayılır 1.
- Üzeri antep fıstığı ile süslenerek baklava şeklinde kesilip soğuyunca servis yapın 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: