Buradasın
Osmanlı mutfağında ayva nasıl pişirilir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Osmanlı mutfağında ayva pişirmek için iki farklı tarif:
- Ayva Dolması Tarifi:
- Malzemeler: 2 büyük ayva, 2 yemek kaşığı dana ve kuzu kıyma, 1 tatlı kaşığı kuyruk yağı, 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 küçük soğan, 1 çay kaşığı yenibahar, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 2 yemek kaşığı çam fıstığı, yarım çay bardağı yarı haşlanmış pirinç, 3-4 dal maydanoz ve dereotu, 4 çorba kaşığı pekmez 1.
- Hazırlanışı: Ayvalar ikiye bölünür, içi temizlenir ve limonlu suda 10 dakika bekletilir 1. Kıyma kavrulur, soğan ve diğer malzemelerle karıştırılarak iç harcı hazırlanır 1. Ayvaların içine harç konur, borcama dizilir ve üzerine pekmezli su dökülerek 180 dereceli fırında 20 dakika pişirilir 1.
- Seferceliye Tarifi:
- Malzemeler: 500 gram kuşbaşı kuzu eti, 2 büyük ayva, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 orta boy soğan, 1 çubuk tarçın, 5 karanfil, 2 yemek kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı limon suyu, 1,5 su bardağı sıcak su, tuz ve karabiber 4.
- Hazırlanışı: Ayvalar soyulur, çekirdekleri çıkarılır ve iri dilimlenir; limonlu suda bekletilir 4. Tereyağı ve zeytinyağında etler mühürlenir, soğan eklenip kavrulur 4. Baharatlar ve tuz eklenir, ayvalar üzerine dizilir ve kısık ateşte pişirilir 4. Badem ve kayısı eklenip bir taşım kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır 3.
Ayrıca, Etli Ayva Tarifi de Osmanlı mutfağından bir seçenektir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: