• Buradasın

    Osmanlı mutfağında ayva nasıl pişirilir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Osmanlı mutfağında ayva pişirmek için iki farklı tarif önerilmektedir: ayva dolması ve ayva tatlısı.
    Ayva Dolması Tarifi:
    Malzemeler:
    • 3 adet büyük ayva 1
    • 250 gram kıyma 1
    • 1 çay bardağı pirinç 1
    • 1 adet soğan (ince doğranmış) 1
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1
    • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık 1
    • 1 yemek kaşığı kuş üzümü 1
    • 1 çay kaşığı tarçın 1
    • 1 çay kaşığı karabiber 1
    • 1 çay kaşığı tuz 1
    • 1 su bardağı su 1
    • 1 yemek kaşığı tereyağı 1
    Hazırlanışı:
    1. Ayvaları ortadan ikiye kesin ve içlerini dikkatlice oyun 13.
    2. Kararmamaları için limonlu suda bekletin 1.
    3. Bir tavada zeytinyağını ısıtın ve doğranmış soğanı pembeleşene kadar kavurun 1.
    4. Üzerine kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin 1.
    5. Pirinci, dolmalık fıstığı, kuş üzümünü ve baharatları ekleyerek birkaç dakika daha karıştırın 1.
    6. Hazırladığınız iç harcı ayvaların içine doldurun ve üzerlerine küçük tereyağı parçaları koyun 1.
    7. Ayvaları bir tencereye dizin, üzerine 1 su bardağı suyu ekleyin ve kapağını kapatın 1.
    8. Kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika, ayvalar yumuşayana kadar pişirin 1.
    9. Sıcak olarak servis edin 1.
    Ayva Tatlısı Tarifi:
    Malzemeler:
    • 3 orta boy ayva 2
    • 3 bardak şeker 2
    • 200 gr kaymak 2
    • 200 gr ceviz 2
    • 4 adet karanfil 2
    • 3 bardak su 2
    Hazırlanışı:
    1. Büyük ayvaları dört, orta boy ayvaları iki parçaya bölerek şekerli suda pişirin 2.
    2. Ayvalar sudan çıkarıldıktan sonra tepsiye dizilir, ortalarına kaymak konur 2.
    3. Fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin 2.
    4. Fırından çıkarıldıktan sonra ayvaların üzerlerine ceviz ve kaymak ilave edilerek servis yapılır 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Ayva piştikten sonra nasıl değerlendirilir?

    Ayva piştikten sonra şu şekillerde değerlendirilebilir: Ayva tatlısı. Ayva kompostosu. Ayvalı pilav. Ayva püresi. Ayrıca, ayvalar kurutulup kahve yanında tüketilebilir veya tart, kek ya da pasta üstlerinde kullanmak için şekerle karamelize edilip yumuşatılabilir.

    Ayva ile en güzel hangi yemek yapılır?

    Ayva ile yapılabilecek en güzel yemeklerden bazıları şunlardır: Ayva dolması. Ayva kebabı. Ayvalı kereviz. Etli ayva yemeği. Ayvalı pilav. Ayrıca, ayva ile yapılan ayva tatlısı, ayva pestili, ayvalı cheesecake, ayvalı tart gibi tatlı tarifleri de bulunmaktadır.

    Ayva yahnisi Osmanlı usulü nasıl yapılır?

    Osmanlı usulü ayva yahnisi yapmak için gerekli malzemeler: 2 adet ayva; 300 gram kuşbaşı dana eti; 2 adet patates; 10 adet arpacık soğan; 1 baş sarımsak; 2 adet orta boy havuç; 1 çay kaşığı tuz; 1 çay kaşığı toz şeker; Yarım çay kaşığı karabiber; 1 yemek kaşığı tereyağı; 3 yemek kaşığı zeytinyağı; 4 su bardağı su. Yapılışı: 1. Etleri tencereye alın, suyunu salıp çekinceye kadar 5 dakika pişirin. 2. Yağları, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. 3. Su ekleyip 15 dakika pişirin, ardından sirkeyi ekleyip 15 dakika daha pişirin. 4. Ayvaları, havucu, patatesi küp küp doğrayın ve etlere ilave edin. 5. Soğan ve sarımsağı da ekleyin, suyunu, tuzunu ve baharatlarını koyup kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte pişmeye bırakın. 6. Pişip pişmediğini kontrol ettikten sonra ocağı kapatıp servis edin. Osmanlı mutfağına domatesin geç girmesi sebebiyle, özellikle et yemeklerinde tat vermesi amacıyla meyvelere yer verilmiştir.

    Ayva tatlisinin püf noktası nedir?

    Ayva tatlısı yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar: Ayva seçimi: Hafif sert, sulu ve dışı sarı olan ayvalar tercih edilmelidir. Limonlama: Ayvaların kararmaması için soyulduktan sonra limonlu suda bekletilmelidir. Şeker oranı: Her ayva için yarım su bardağı şeker kullanılmalıdır. Kısık ateş: Şeker eridiğinde tencere ocağa alınıp kısık ateşte pişirilmelidir. Dinlendirme: Ocak kapatıldıktan sonra tatlı en az 15 dakika dinlendirilmelidir. Çekirdekler ve kabuklar: Ayva çekirdekleri ve kabukları tatlıya pembe renk verir, pişirme suyuna eklenmelidir. Tencere kapağı: Tatlı pişene kadar tencerenin kapağı kapalı tutulmalıdır. Servis: Tatlı soğuduktan sonra kaymak ve ceviz gibi malzemelerle süslenebilir.

    Ayva tatlısı en güzel nasıl yapılır?

    Ayva tatlısı yapmak için aşağıdaki adımlar izlenebilir: Malzemeler: 2 adet büyük boy ayva (kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış); 8 yemek kaşığı toz şeker; 1 su bardağı su; 3/4 çay bardağı nar suyu; 1 adet çubuk tarçın; 5 adet karanfil; 1/2 adet limonun suyu; 100 gram kaymak; 1 yemek kaşığı pirinç Antep fıstığı. Yapılışı: 1. Ayvaların kabuklarını tencerenin tabanına dizin. 2. Ayvaları da tencereye ekleyin. 3. Şekeri, ayvaların üzerine paylaştırın. 4. Su, limon suyu, nar suyu, ayva çekirdekleri ve baharatlarını de tencereye yerleştirin. 5. Tencereyi ocağa alın ve kaynayana kadar yüksek ateşte, ardından kısık ateşte 30-35 dakika civarı pişirin. 6. Sürenin sonunda suyunu iyice çekip renk alan ayvaları bir bıçakla yardımıyla pişip pişmediğini kontrol edin. 7. İlk sıcaklığının geçmesi için ocaktan alın ve dinlenmeye bırakın. 8. Ayva tatlısını servis tabağına alın ve tencerede kalan şerbetinden hafifçe üzerine sürün. 9. Kaymak ve Antep fıstığı ilavesiyle ılık ya da soğuk olarak tatlıları servis edebilirsiniz. Ayva tatlısını, 30 dakika tencerede pişirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika daha pişirerek karamelize bir tat elde edilebilir. Ayva tatlısı yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır: Ayva tatlısını yaparken ayvaların kararmaması için soyduktan sonra limonlu suda bekletilmelidir. Ayvalar sıcakken kaymak üzerinde eriyebileceğinden, oda sıcaklığında biraz dinlendirdikten sonra üzerine kaymak konulmalıdır. Hafif sert ayvalar kullanılmalıdır. Ayva tatlısı tarifi ve yapımıyla ilgili daha fazla bilgiye aşağıdaki kaynaklardan ulaşılabilir: yemek.com; kevserinmutfagi.com; lezzet.com.tr.

    Ayva reçeli için hangi ayva kullanılır?

    Ayva reçeli için en uygun ayva türü, eşme ayvasıdır. Ayrıca, reçel yapımı için olgun ve sert ayvalar tercih edilmelidir. Ayvaların üzerindeki çürük yerler kesilmeli, kabukları soyulmalı ve kararmalarını önlemek için limonlu suyun içinde bekletilmelidir.

    Ayva düdüklüde kaç dakikada pişer?

    Ayva düdüklü tencerede ortalama 20-30 dakika pişirilir. Pişirme süresi, düdüklü tencerenin markasına ve ayvaların büyüklüğüne göre değişebilir.