Buradasın
Osmanlı mutfağında ayva nasıl pişirilir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Osmanlı mutfağında ayva pişirmek için iki farklı tarif önerilmektedir: ayva dolması ve ayva tatlısı.
Ayva Dolması Tarifi:
Malzemeler:
- 3 adet büyük ayva 1
- 250 gram kıyma 1
- 1 çay bardağı pirinç 1
- 1 adet soğan (ince doğranmış) 1
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık 1
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü 1
- 1 çay kaşığı tarçın 1
- 1 çay kaşığı karabiber 1
- 1 çay kaşığı tuz 1
- 1 su bardağı su 1
- 1 yemek kaşığı tereyağı 1
Hazırlanışı:
- Ayvaları ortadan ikiye kesin ve içlerini dikkatlice oyun 13.
- Kararmamaları için limonlu suda bekletin 1.
- Bir tavada zeytinyağını ısıtın ve doğranmış soğanı pembeleşene kadar kavurun 1.
- Üzerine kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin 1.
- Pirinci, dolmalık fıstığı, kuş üzümünü ve baharatları ekleyerek birkaç dakika daha karıştırın 1.
- Hazırladığınız iç harcı ayvaların içine doldurun ve üzerlerine küçük tereyağı parçaları koyun 1.
- Ayvaları bir tencereye dizin, üzerine 1 su bardağı suyu ekleyin ve kapağını kapatın 1.
- Kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika, ayvalar yumuşayana kadar pişirin 1.
- Sıcak olarak servis edin 1.
Ayva Tatlısı Tarifi:
Malzemeler:
Hazırlanışı:
- Büyük ayvaları dört, orta boy ayvaları iki parçaya bölerek şekerli suda pişirin 2.
- Ayvalar sudan çıkarıldıktan sonra tepsiye dizilir, ortalarına kaymak konur 2.
- Fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin 2.
- Fırından çıkarıldıktan sonra ayvaların üzerlerine ceviz ve kaymak ilave edilerek servis yapılır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: