Ayva reçeli en güzel şekilde yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz: Malzemeler: - 3 adet büyük reçellik ayva - 1,5 su bardağı su - 2 su bardağı toz şeker - Yarım kahve fincanı limon suyu - 10 tane kuru karanfil Yapılışı: 1. Ayvaları iyice yıkayıp kurulayın ve kabuklarını ince uçlu bir bıçak yardımıyla soyun. 2. Ortasını yuvarlak çekirdek oyucu ile çıkarıp çekirdeklerini temizleyin ve rendenin iri tarafıyla rendeleyin. 3. Rendelenmiş ayvaları, suyunu çekmesi için oda ısısında yarım saat kadar bekletin. 4. Ayvaları, geniş bir tencereye alıp üzerine kaynatılıp soğutulmuş suyu gezdirerek dökün. 5. Ocağı orta ateşe ayarlayın ve reçel kıvamı oluşuncaya kadar tahta kaşıkla sürekli karıştırarak pişirin. 6. Limon suyu ve karanfil tanelerini tencereye ekleyip dört dakika daha pişirin. 7. Ayvalar koyu bir reçel kıvamına gelince ocaktan alın ve oda ısısında soğumaya bırakın. 8. Soğuyunca sterilize edilmiş cam kavanozlara aktarın, kapağını sıkıca kapatıp rutubet almayan bir ortamda oda ısısında ya da buzdolabında muhafaza edin. Ayrıca, ayva reçelinin kıvamını artırmak için tarifte ayva çekirdeklerini de kullanabilirsiniz.