Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Manda sütünden kaymak yapmak için aşağıdaki adımlar izlenebilir:
- Sütün hazırlanması: Manda sütü geniş ağızlı, mümkünse çelik bir tencereye alınır ve kaynatılır 2.
- Havalandırma: Kaynama başladığında, büyük bir kepçe yardımıyla süt, tencere içinde yukarıdan aşağıya doğru sürekli dökülerek havalandırılır 2. Bu işlem en az 15-20 dakika devam ettirilir 2.
- Isıtma: Ocağın altı mum ışığı kadar kısık hale getirilir ve tencere ağzı hiç kapatılmadan en az bir, mümkünse bir buçuk saat boyunca kepçeyle dokunulmadan ısıtılır 2.
- Soğutma: Süre sonunda ocağın altı kapatılır ve süt, yerinden oynatılmadan tamamen oda sıcaklığına gelene kadar (üç-dört saat) soğutulur 2.
- Tekrar kaynatma: Süt, orta ateşte bir kez daha kaynama noktasına getirilir, 1-2 dakika kaynadıktan sonra altı kapatılır 2.
- Dinlendirme: Süt, yine kapak kapatılmadan oda sıcaklığına gelene kadar bekletilir 2.
- Buzdolabında bekletme: Tamamen oda sıcaklığına geldiğinde, tenceresi ile birlikte buzdolabına kaldırılır ve en az 7-8 saat, hatta bir gece boyunca dinlendirilir 2.
- Kaymağın alınması: Süre sonunda tencere buzdolabından çıkarılır, dikkatlice sarılacağı rulolara göre önce boydan, sonra kenarlardan bıçakla biçimlendirilir 2. El ile sütün içine doğru kaymağı sararak toplanır 2.
Ayrıca, fermentemutfagim.com sitesinde yer alan tarifte, sütün 5-10 kg arasında olması gerektiği ve iki gün boyunca buzdolabında bekletildikten sonra kaymağın alınabileceği belirtilmektedir 5.
Kaymak yapımı için kullanılan malzemelerin ve uygulanan yöntemlerin, farklı tariflerde değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: