Kıyma ile dolma harcı hazırlamak için gerekli malzemeler: 500 gram kıyma; 1 su bardağı pirinç; 1 adet büyük soğan; 2-3 diş sarımsak; 1 adet domates (veya 2 yemek kaşığı domates salçası); 1 çay bardağı zeytinyağı veya sıvı yağ; Yarım çay bardağı nar ekşisi (isteğe bağlı); Tuz, karabiber, pul biber, nane gibi baharatlar; İsteğe bağlı olarak maydanoz veya taze nanenin yaprakları. Hazırlanışı: 1. Öncelikle pirinç iyice yıkanır ve süzülerek kenara alınır. 2. Soğan ve sarımsak ince ince doğranır. 3. Domates de kabukları soyulup rendelenir veya küçük küpler halinde kesilir. 4. Büyük bir tavada zeytinyağı ısıtılır. 5. Pembeleşen soğanların üzerine sarımsak eklenerek birkaç dakika daha kavrulmaya devam edilir. 6. Ardından kıyma eklenir ve iyice kavruluncaya kadar pişirilir. 7. Kıyma pişince rendelenmiş domates veya domates salçası eklenir. 8. Tuz, karabiber, pul biber ve nane de eklenerek karıştırılır. 9. Son olarak yıkanmış pirinç eklenir ve birkaç dakika daha kavrularak karıştırılır. 10. Harç, bir miktar su eklenerek kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. 11. Ocağı kapatmadan önce ince doğranmış maydanoz veya taze nane yaprakları da eklenerek karıştırılır. Dolma harcını hazırladıktan sonra, dolma yapımında kullanmak üzere dolmalık sebzelerin içlerini dikkatlice açarak harçla doldurabilirsiniz.