Karnabaharın yumuşak olması için şu yöntemler uygulanabilir: Çiçeklerine ayırma: Karnabahar bütün olarak kullanılacaksa, alt kısmındaki sert yapraklı yeşil kısımlar çıkarılmalıdır. Yıkama: Karnabaharlar iyice yıkanmalıdır. Limon ve sirke ekleme: Haşlama suyuna limon dilimleri veya bir yemek kaşığı sirke eklemek, kokuyu azaltır ve karnabaharın daha az yumuşamasını sağlar. Süt ekleme: Karnabahar limonlu suda bekletildiyse, haşlama suyuna az miktarda süt koymak, karnabaharın beyaz kalmasını ve kokusuz bir şekilde pişmesini sağlar. Şoklama: Haşlama işleminden sonra karnabaharları soğuk suyun içerisinde şoklamak, hem tadını korur hem de özellikle kızartma veya fırınlama yapılacaksa şeklinin bozulmasını engeller. Karnabahar, fazla haşlanmamalıdır; su kaynamaya başladıktan sonra sadece 5-7 dakika haşlanmalıdır.