Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Hamurun kabarması, mayadaki mantarların (saccharomyces cerivisiae) hamurda bulunan şekerle beslenmesi sonucu ortaya çıkan karbondioksit gazının, hamurun gluten odacıklarında hapsolup genişlemesiyle gerçekleşir 2.
Hamurun çökmesinin birkaç nedeni olabilir:
- Aşırı veya yetersiz mayalanma: Hamur çok uzun süre mayalanırsa, kabarcıklar çok büyür ve patlar; hamur az mayalanırsa, gaz hacmi glüten yapısını aşamaz ve hamur çöker 1.
- Yanlış sıcaklık: Çok sıcak veya aşırı soğuk malzemeler mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler 4.
- Fazla tuz kullanımı: Fazla tuz, mayanın ölmesine neden olur 24.
- Hamurun az yoğrulması: Yeterli elastikiyete kavuşmayan hamur, gaz odacıkları oluşturamaz ve kabarmaz 24.
- Uygun olmayan un türü: Kek veya çok amaçlı un, düşük glüten ve protein içerdiği için hamurun kabarmasına ve sonra çökmesine neden olabilir 34.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: