Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Hamur cızlaması yapmak için aşağıdaki malzemeler ve adımlar izlenebilir:
Malzemeler:
- 2 kg un 1
- 2 tane patates 1
- 2 su bardağı sıcak ortamda bırakılmış süt 1
- 1 su bardağı süt kaymağı 1
- 1 yemek kaşığı tereyağı 1
Yapılışı:
- Un, su ile hamur haline getirilir 1.
- Patatesler haşlanır, rendelenir ve hamur ile karıştırılır 1.
- Hamur mayalanmaya bırakılır ve 30 dakika dinlendirilir 1.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp, önceden yağlanmış tepsiye döşenir ve hafifçe bastırılır 1.
- Hamurlar tepside de 15 dakika dinlendirilir 1.
- Sıcak ortamda bırakılmış ve yapısı değişmiş süt ürünü içine kaymak katılarak, tepsideki hamurun üstüne sürülür ve üzerine tereyağı gezdirilir 1.
- Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika pişirilir 1.
Alternatif olarak, Sakarya yöresine ait cızlama tarifi için şu adımlar izlenebilir:
- Maya ılık suda eritilir 2.
- Unun ortasına bir çukur açılarak mayalı su konur 2.
- Ilık su ilavesiyle yumuşakça bir hamur yapılır ve dinlendirilir 2.
- Kabaran hamura bir miktar daha ılık su eklenip karıştırılarak boza kıvamında cıvık bir hamur elde edilir 2.
- Teflon tavada veya sac üzerinde pişirme işlemine başlanır 2.
- Hamurdan kepçeyle alınıp tavaya incecik dökülür ve altüst edilerek pişirilir 2.
- Yanında tulum peyniriyle sıcak olarak servis edilir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: