Gaziantep şambali tatlısı yapımı için gerekli malzemeler: 500 gr irmik; 500 gr yoğurt; 1 su bardağı şeker; 1 paket kabartma tozu; 1 çay kaşığı karbonat; 1 paket vanilya; İsteğe göre hindistancevizi; Üzeri için yer fıstığı. Şerbeti için: 5 su bardağı şeker; 5 su bardağı su; Çeyrek limon. Yapılışı: 1. İrmik, şeker ve yoğurdu bir karıştırma kabında iyice karıştırın. 2. Kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip tekrar karıştırın. 3. Tereyağı sürülmüş bir tepsiye hamuru döküp düzeltin. 4. Üzerine çizikler atın ve yer fıstığı serpin. 5. Bir süre buzdolabında dinlendirin. 6. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. 7. Şerbeti hazırlayın: Şeker ve suyu karıştırarak kaynatın, limonu ekleyip kaynatmaya devam edin. 8. Pişen tatlıyı dilimleyerek şerbetleyin ve servis yapın.