Buradasın
Dolma hangi yöreye ait ve nasıl ortaya çıktı?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Dolma, Balkan, Güney Kafkasya, Orta Asya, Akdeniz, Ege ve Orta Doğu mutfaklarında yer alan bir yemek çeşididir 13.
Ortaya çıkışı ile ilgili bazı bilgiler şunlardır:
- Osmanlı Mutfağı: "Dolma" terimi, Osmanlı'nın Topkapı Sarayı mutfağında ortaya çıkmıştır 15. Ancak, Osmanlı öncesi Arap mutfağında "etle doldurulmuş patlıcan" tariflerine rastlanmaktadır 15.
- Antik Yunan Mutfağı: Antik Yunanlar, tatlandırılmış peynirle doldurulmuş incir yaprağına "thrion" demekteydi 13.
- İran Mutfağı: İran'da dolma en azından 17. yüzyıldan beri yapılmaktadır 13. 19. yüzyılda Nasıreddin Şah'ın notlarında, çeşitli malzemelerden yapılan dolma tarifleri yer almaktadır 13.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: