• Buradasın

    4857 ve 4817 arasındaki fark nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    4857 ve 4817 sayılı kanunlar farklı konuları düzenler:
    • 4857 sayılı İş Kanunu, iş ilişkileri ve çalışma koşulları gibi konuları kapsar 1.
    • 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ise yabancıların Türkiye'de çalışma izinleri ve bu izinlerin verilmesi ile ilgili esasları belirler 23.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    4857 25-2 ne demek?

    4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesinin II. fıkrası (2) bendi, işverenin, işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları nedeniyle iş sözleşmesini derhal feshetme hakkını düzenler. Bu davranışlar arasında işçinin: - işverenin güvenini kötüye kullanması; - hırsızlık yapması; - işverenin meslek sırlarını ortaya atması; - işverene veya ailesine hakaret etmesi veya asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması; - başka bir işçiye cinsel tacizde bulunması gibi durumlar yer alır.

    4A ve 4B 4857 kapsamına girer mi?

    Evet, 4A ve 4B sigorta statüsündeki çalışanlar 4857 sayılı İş Kanunu kapsamına girer. 4857 sayılı İş Kanunu, işveren ile çalışan arasında yapılan iş sözleşmesini düzenler ve bu sözleşme kapsamında çalışanlar 4A sigorta statüsünde yer alır.

    İş kanunu 4857 nedir?

    4857 sayılı İş Kanunu, işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenler. Kanunun bazı önemli maddeleri: - Tanımlar: İşçi, işveren, işyeri gibi kavramların tanımlarını yapar. - İş sözleşmesi: İş sözleşmesinin türlerini (belirli veya belirsiz süreli, tam veya kısmî süreli) ve şeklini belirler. - Çalışma süresi: Haftalık çalışma süresinin en çok kırkbeş saat olduğunu ve bu sürenin işyerlerinin çalışma günlerine nasıl bölüneceğini düzenler. - Geçici iş ilişkisi: İşverenin, başka bir işverene işçisini geçici olarak devretme hakkını ve bu durumda işverenin sorumluluklarını belirler. - Ücret ve sosyal haklar: İşçinin ücret ve diğer sosyal haklarını, ödeme dönemlerini ve bu hakların nasıl hesaplanacağını düzenler.

    4/857 iş kanununa tabi olanlar kimler?

    4857 sayılı İş Kanunu'na tabi olanlar, 4. maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerleri ve bu işyerlerinde çalışan işçilerdir. Bu kanun ayrıca aşağıdaki kişileri de kapsar: - İşverenler: İşçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler. - İşveren vekilleri: İşveren adına hareket eden ve işin yönetiminde görev alan kişiler. İstisnalar arasında ise kıyı işleri, tarım işleri, ev hizmetleri, sporcular ve çıraklar gibi belirli alanlar yer alır.

    1475 ve 4857 arasındaki fark nedir?

    1475 ve 4857 sayılı iş kanunları arasındaki bazı temel farklar şunlardır: 1. Çalışma Süresi Ölçütü: 4857 sayılı kanunda fazla çalışma, haftalık çalışma süresi olan 45 saat esas alınarak belirlenmiştir. 2. İdari Düzenlemeler: 4857 sayılı kanunda, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili idari düzenlemelerin tüzük yerine yönetmelik şeklinde yapılması öngörülmüştür. 3. Serbest Zaman Uygulaması: 4857 sayılı kanunda, fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçilere, zamlı ücret yerine serbest zaman kullanma hakkı tanınmıştır. Bu düzenleme 1475 sayılı kanunda yer almamaktadır. 4. Toplu İş Sözleşmeleri: 4857 sayılı kanun yürürlüğe girdiğinde, 1475 sayılı kanun döneminde yapılan toplu iş sözleşmesi hükümlerinin geçerliliği kalmamış, yeni kanunun emredici hükümlerine aykırı düzenlemeler yürürlükten kaldırılmıştır.

    4857 63 madde nedir?

    4857 sayılı İş Kanunu'nun 63. maddesi, çalışma süresi ile ilgilidir ve şu şekildedir: Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Yer altı maden işlerinde ise çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.

    4857 m.17 nedir?

    4857 sayılı İş Kanunu'nun 17. maddesi, ihbarlı feshi düzenler. Bu maddeye göre, belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshi için önceden karşı tarafa bildirim yapılması gerekmektedir. Bildirim süreleri işçinin kıdemine göre şu şekildedir: İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak iki hafta sonra; İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak dört hafta sonra; İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak altı hafta sonra; İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirimin yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra. Bu süreler asgari olup, sözleşmelerle artırılabilir.