• Gündem
  • Alışveriş
  • Finans
  • YaCevapYaCevap
  • Seyahat
  • Video
  • Görsel
  • Ana Sayfa
  • Teknoloji
  • Psikoloji ve İlişkiler
  • Bilim ve EğitimBilim ve Eğitim
  • Yemek
  • Kültür ve Sanat
  • Filmler ve Diziler
  • Ekonomi ve Finans
  • Oyun
  • Spor
  • Güzellik ve Moda
  • Faydalı İpuçları
  • Otomobil
  • Hukuk
  • Seyahat
  • Hayvanlar ve doğa
  • Sağlık
  • Diğer
  • Buradasın
    • YaCevap ›
    • Bilim ve Eğitim ›

    Salmonella en çok hangi sıcaklıkta çoğalır?

    • Sağlık
    • Bakteri
    • Mikrobiyoloji
    • Sıcaklık

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Salmonella bakterileri, en çok 2-54 °C arasındaki sıcaklıklarda çoğalır 2. Optimum gelişme sıcaklığı ise 37 °C'dir 2.
    Bu bakteriler, özellikle 10 °C ila 47 °C arasındaki sıcaklıklarda gıda maddeleri içinde ve üzerinde aylarca canlı kalabilirler 4.
    Salmonella'nın yok edilmesi için gıdaların en az 10 dakika boyunca 70 °C'nin üzerinde ısıtılması önerilir 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

      Yanıtı değerlendir

      5 kaynak

      1. nano-lab.com.tr
        1
      2. evrimagaci.org
        2
      3. tmc-online.org
        3
      4. medicalpark.com.tr
        4
      5. tr.wikipedia.org
        5
    • Daha fazla bilgi

    Konuyla ilgili materyaller

    Bakteriler en çok hangi sıcaklıkta yaşar?

    Bakteriler, en çok 20-45 °C arasındaki sıcaklıklarda yaşarlar. Bakteriler, sıcaklık toleranslarına göre üç ana gruba ayrılır: 1. Psikrofilik (soğuk seven) bakteriler: 0 °C ile 20 °C arasında en iyi gelişim gösterirler. 2. Mezofilik (ılık seven) bakteriler: 20-45 °C arasında en iyi gelişim gösterirler. 3. Termofilik (sıcak seven) bakteriler: 45-80 °C arasında en iyi gelişim gösterirler. Ayrıca, bakteriler için en uygun sıcaklıklardan biri 37 °C'dir; bu sıcaklıkta hızlı bir şekilde çoğalırlar.
    • Bilim
    • Mikrobiyoloji
    • Bakteriler
    • Sıcaklık
    5 kaynak

    Bakteri en hızlı hangi ortamda çoğalır?

    Bakteriler ılık ve nemli ortamlarda daha hızlı çoğalır.
    • Bilim
    • Mikrobiyoloji
    • Bakteri
    5 kaynak

    Salmonella hangi sıcaklıkta ölür?

    Salmonella bakterisi, 65.5°C (150°F) üzerindeki pişirme sıcaklıklarında ölür.
    • Sağlık
    • Bakteri
    • GıdaBozulması
    • PişirmeSıcaklığı
    5 kaynak

    Düşük nemli gıdalarda hangi salmonella serotipleri hayatta kalabilir?

    Düşük nemli gıdalarda hayatta kalabilen Salmonella serotipleri arasında S. Infantis, S. Typhimurium ve S. Eastbourne bulunmaktadır.
    • Sağlık
    • Gıda
    • Bakteri
    5 kaynak

    Salmonella yüksek ısıda nasıl yok edilir?

    Salmonella bakterisi, genellikle 70°C ve üzeri sıcaklıklarda yok olur. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları en az 82°C'de pişirilmelidir. Yumurtaların iyi pişmiş olduğundan emin olunmalıdır. Fırında pişen gıdalarda en soğuk nokta sıcaklığı 71,1°C'a ulaşırsa veya aşarsa, bu gıdalar salmonella açısından riskli olmaktan çıkar. Salmonella enfeksiyonundan şüphelenildiğinde, doğru teşhis ve tedavi için bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.
    • Sağlık
    • Gıda
    • Bakteri
    • Isı
    5 kaynak

    Salmonella hangi aw değerinde gelişir?

    Salmonella bakterileri, 0.94-0.99 aw değerlerindeki gıdalarda gelişebilir.
    • Sağlık
    • Gıda
    • Bakteri
    • Mikrobiyoloji
    5 kaynak

    Salmonella en çok nereden bulaşır?

    Salmonella bakterisi en çok kontamine olmuş gıda ve su yoluyla bulaşır. Diğer bulaşma yolları: Hayvan teması: Özellikle sürüngenler, kuşlar ve enfekte olmuş diğer hayvanlar. Çapraz bulaşma: Çiğ ve pişmiş gıdaların aynı yüzeyde işlenmesi sonucu. Hijyen eksikliği: Tuvalet sonrası ellerin yıkanmaması gibi durumlar. Riskli gıdalar arasında ise çiğ veya az pişmiş tavuk, yumurta, süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve deniz ürünleri bulunur.
    • Sağlık
    • Bakteriler
    • Hijyen
    5 kaynak
  • Yazeka nedir?
Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.
  • © 2025 Yandex
  • Gizlilik politikası
  • Kullanıcı sözleşmesi
  • Hata bildir
  • Şirket hakkında
{"kso80":{"state":{"logoProps":{"url":"https://yandex.com.tr"},"formProps":{"action":"https://yandex.com.tr/search","searchLabel":"Bul"},"services":{"activeItemId":"answers","items":[{"url":"https://yandex.com.tr/gundem","title":"Gündem","id":"agenda"},{"url":"https://yandex.com.tr/shopping","title":"Alışveriş","id":"shopping"},{"url":"https://yandex.com.tr/finance","title":"Finans","id":"finance"},{"url":"https://yandex.com.tr/yacevap","title":"YaCevap","id":"answers"},{"url":"https://yandex.com.tr/travel","title":"Seyahat","id":"travel"},{"url":"https://yandex.com.tr/video/search?text=popüler+videolar","title":"Video","id":"video"},{"url":"https://yandex.com.tr/gorsel","title":"Görsel","id":"images"}]},"userProps":{"loggedIn":false,"ariaLabel":"Menü","plus":false,"birthdayHat":false,"child":false,"isBirthdayUserId":true,"className":"PortalHeader-User"},"userIdProps":{"flag":"skin","lang":"tr","host":"yandex.com.tr","project":"neurolib","queryParams":{"utm_source":"portal-neurolib"},"retpath":"https%3A%2F%2Fyandex.com.tr%2Fyacevap%2Fc%2Fbilim-ve-egitim%2Fq%2Fsalmonella-en-cok-hangi-sicaklikta-cogalir-1817091172%3Flr%3D213%26ncrnd%3D54477","tld":"com.tr"},"suggestProps":{"selectors":{"form":".HeaderForm","input":".HeaderForm-Input","submit":".HeaderForm-Submit","clear":".HeaderForm-Clear","layout":".HeaderForm-InputWrapper"},"suggestUrl":"https://yandex.com.tr/suggest/suggest-ya.cgi?show_experiment=222&show_experiment=224","deleteUrl":"https://yandex.com.tr/suggest-delete-text?srv=web&text_to_delete=","suggestPlaceholder":"Yapay zeka ile bul","platform":"desktop","hideKeyboardOnScroll":false,"additionalFormClasses":["mini-suggest_theme_tile","mini-suggest_overlay_tile","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_prevent-empty_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_personal_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_rich_yes","mini-suggest_overlay_dark","mini-suggest_large_yes","mini-suggest_copy-fact_yes","mini-suggest_clipboard_yes","mini-suggest_turboapp_yes","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_affix_yes","mini-suggest_carousel_yes","mini-suggest_traffic_yes","mini-suggest_re-request_yes","mini-suggest_source_yes","mini-suggest_favicon_yes","mini-suggest_more","mini-suggest_long-fact_yes","mini-suggest_hide-keyboard_yes","mini-suggest_clear-on-submit_yes","mini-suggest_focus-on-change_yes","mini-suggest_short-fact_yes","mini-suggest_app_yes","mini-suggest_grouping_yes","mini-suggest_entity-suggest_yes","mini-suggest_redesigned-navs_yes","mini-suggest_title-multiline_yes","mini-suggest_type-icon-wrapped_yes","mini-suggest_fulltext-highlight_yes","mini-suggest_fulltext-insert_yes","mini-suggest_lines_multi"],"counter":{"service":"neurolib_com_tr_desktop","url":"//yandex.ru/clck/jclck","timeout":300,"params":{"dtype":"stred","pid":"0","cid":"2873"}},"noSubmit":false,"formAction":"https://yandex.com.tr/search","tld":"com.tr","suggestParams":{"srv":"serp_com_tr_desktop","wiz":"TrWth","yu":"4498885471755725273","lr":213,"uil":"tr","fact":1,"v":4,"use_verified":1,"safeclick":1,"skip_clickdaemon_host":1,"rich_nav":1,"verified_nav":1,"rich_phone":1,"use_favicon":1,"nav_favicon":1,"mt_wizard":1,"history":1,"nav_text":1,"maybe_ads":1,"icon":1,"hl":1,"n":10,"portal":1,"platform":"desktop","mob":0,"extend_fw":1,"suggest_entity_desktop":"1","entity_enrichment":"1","entity_max_count":"5"},"disableWebSuggest":false},"context":{"query":"","reqid":"1755725314857542-6287821013796941168-balancer-l7leveler-kubr-yp-vla-46-BAL","lr":"213","aliceDeeplink":"{\"text\":\"\"}"},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"kso8w01-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header"},"kso81":{"state":{"links":[{"id":"main","url":"/yacevap","title":"Ana Sayfa","target":"_self"},{"id":"technologies","url":"/yacevap/c/teknoloji","title":"Teknoloji","target":"_self"},{"id":"psychology-and-relationships","url":"/yacevap/c/psikoloji-ve-iliskiler","title":"Psikoloji ve İlişkiler","target":"_self"},{"id":"science-and-education","url":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","title":"Bilim ve Eğitim","target":"_self"},{"id":"food","url":"/yacevap/c/yemek","title":"Yemek","target":"_self"},{"id":"culture-and-art","url":"/yacevap/c/kultur-ve-sanat","title":"Kültür ve Sanat","target":"_self"},{"id":"tv-and-films","url":"/yacevap/c/filmler-ve-diziler","title":"Filmler ve Diziler","target":"_self"},{"id":"economics-and-finance","url":"/yacevap/c/ekonomi-ve-finans","title":"Ekonomi ve Finans","target":"_self"},{"id":"games","url":"/yacevap/c/oyun","title":"Oyun","target":"_self"},{"id":"sport","url":"/yacevap/c/spor","title":"Spor","target":"_self"},{"id":"beauty-and-style","url":"/yacevap/c/guzellik-ve-moda","title":"Güzellik ve Moda","target":"_self"},{"id":"useful-tips","url":"/yacevap/c/faydali-ipuclari","title":"Faydalı İpuçları","target":"_self"},{"id":"auto","url":"/yacevap/c/otomobil","title":"Otomobil","target":"_self"},{"id":"law","url":"/yacevap/c/hukuk","title":"Hukuk","target":"_self"},{"id":"travel","url":"/yacevap/c/seyahat","title":"Seyahat","target":"_self"},{"id":"animals-and-nature","url":"/yacevap/c/hayvanlar-ve-doga","title":"Hayvanlar ve doğa","target":"_self"},{"id":"health","url":"/yacevap/c/saglik","title":"Sağlık","target":"_self"},{"id":"other","url":"/yacevap/c/diger","title":"Diğer","target":"_self"}],"activeLinkId":"science-and-education","title":"Kategoriler","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"kso8w02-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header-categories"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header-categories"},"kso82":{"state":{"tld":"com.tr","markdown":"**Salmonella bakterileri**, en çok **2-54 °C** arasındaki sıcaklıklarda çoğalır [```2```](https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/2402/mod_resource/content/1/GDM310%2004.pdf). Optimum gelişme sıcaklığı ise **37 °C**'dir [```2```](https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/2402/mod_resource/content/1/GDM310%2004.pdf). \n\nBu bakteriler, özellikle **10 °C ila 47 °C** arasındaki sıcaklıklarda gıda maddeleri içinde ve üzerinde aylarca canlı kalabilirler [```4```](https://www.infektionsschutz.de/tr/erregersteckbriefe/salmonella/). \n\nSalmonella'nın yok edilmesi için gıdaların en az 10 dakika boyunca **70 °C**'nin üzerinde ısıtılması önerilir [```4```](https://www.infektionsschutz.de/tr/erregersteckbriefe/salmonella/).","sources":[{"sourceId":1,"url":"https://www.nano-lab.com.tr/tr/blog/detay/salmonella-spp-aranmasi","title":"Blog | NANOLAB LABORATUVARLAR GRUBU","shownUrl":"https://www.nano-lab.com.tr/tr/blog/detay/salmonella-spp-aranmasi"},{"sourceId":2,"url":"https://evrimagaci.org/salmonelloz-8174","title":"Salmonelloz - Evrim Ağacı","shownUrl":"https://evrimagaci.org/salmonelloz-8174"},{"sourceId":3,"url":"https://www.tmc-online.org/userfiles/file/Salmonella_ozet_(1).pdf","title":"SALMONELLA NEDİR?","shownUrl":"https://www.tmc-online.org/userfiles/file/Salmonella_ozet_(1).pdf"},{"sourceId":4,"url":"https://www.medicalpark.com.tr/salmonella-nedir/hg-2724","title":"Salmonella Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?","shownUrl":"https://www.medicalpark.com.tr/salmonella-nedir/hg-2724"},{"sourceId":5,"url":"https://tr.wikipedia.org/wiki/Salmonella","title":"Salmonella - Vikipedi","shownUrl":"https://tr.wikipedia.org/wiki/Salmonella"}],"isHermione":false,"headerProps":{"header":"Salmonella en çok hangi sıcaklıkta çoğalır?","homeUrl":"/yacevap","categoryUrl":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","categoryTitle":"Bilim ve Eğitim","canUseNativeShare":false,"extralinksItems":[{"variant":"reportFeedback","reportFeedback":{"feature":"YazekaAnswers","title":"Bu yanıtta yanlış olan ne?","checkBoxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]}}],"tags":[{"href":"/yacevap/t/saglik","text":"Sağlık"},{"href":"/yacevap/t/bakteri","text":"Bakteri"},{"href":"/yacevap/t/mikrobiyoloji","text":"Mikrobiyoloji"},{"href":"/yacevap/t/sicaklik","text":"Sıcaklık"}]},"suggestProps":{"suggestItems":[{"id":-1,"url":"/search?text=Salmonella+en+%C3%A7ok+hangi+s%C4%B1cakl%C4%B1kta+%C3%A7o%C4%9Fal%C4%B1r%3F&promo=force_neuro","text":"Daha fazla bilgi"}]},"feedbackProps":{"feature":"YazekaAnswers","baseProps":{"metaFields":{"yandexuid":"4498885471755725273","reqid":"1755725314857542-6287821013796941168-balancer-l7leveler-kubr-yp-vla-46-BAL"}},"positiveCheckboxLabels":[{"value":"Yanıtı çok beğendim"},{"value":"Yanıtta gerekli bilgiler var"},{"value":"Kolay anlaşılır"},{"value":"Diğer"}],"negativeCheckboxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]},"dialogStoreProps":{"baseUrl":"","baseUrlWs":""},"globalStoreProps":{"imageBackendUrl":"https://yandex.com.tr/images-apphost/image-download?cbird=171","query":"","retina":false,"avatarId":"0","isHermione":false,"isMacOS":false,"tld":"com.tr","isEmbeddedFuturis":false,"isLoggedIn":false,"brand":"yazeka","reqId":"1755725314857542-6287821013796941168-balancer-l7leveler-kubr-yp-vla-46-BAL","device":{"isIOS":false,"platform":"desktop"}},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"kso8w03-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"question"},"kso83":{"state":{"relatedMaterials":[{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://feeddi.com/bakteriler-hangi-derecede-yasar?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.ureme.gen.tr/bakterilerin-uremesi-icin-en-uygun-sicaklik-nedir.html?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/7429/mod_resource/content/0/8..pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.bakteriler.gen.tr/bakteriler-en-yuksek-hangi-sicaklikta-urer.html?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://panta.com.tr/bakteriler-hangi-ph-da-gelisir/?size=16&stub=1"],"href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/bakteriler-en-cok-hangi-sicaklikta-yasar-826280371","header":"Bakteriler en çok hangi sıcaklıkta yaşar?","teaser":"Bakteriler, en çok 20-45 °C arasındaki sıcaklıklarda yaşarlar. Bakteriler, sıcaklık toleranslarına göre üç ana gruba ayrılır: 1. Psikrofilik (soğuk seven) bakteriler: 0 °C ile 20 °C arasında en iyi gelişim gösterirler. 2. Mezofilik (ılık seven) bakteriler: 20-45 °C arasında en iyi gelişim gösterirler. 3. Termofilik (sıcak seven) bakteriler: 45-80 °C arasında en iyi gelişim gösterirler. Ayrıca, bakteriler için en uygun sıcaklıklardan biri 37 °C'dir; bu sıcaklıkta hızlı bir şekilde çoğalırlar.","tags":[{"href":"/yacevap/t/bilim","text":"Bilim"},{"href":"/yacevap/t/mikrobiyoloji","text":"Mikrobiyoloji"},{"href":"/yacevap/t/bakteriler","text":"Bakteriler"},{"href":"/yacevap/t/sicaklik","text":"Sıcaklık"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://eodev.com/gorev/21681242?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://dosthaber.com.tr/bakteriler-hangi-ortamlarda-urer-dost-haber/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://arenist.com.tr/tag/bakteriler-hangi-ortamlarda-daha-hizli-cogalir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.bakteriler.gen.tr/bakteriler-en-cok-hangi-ortamlarda-hizla-cogalir.html?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://bikifi.com/biki/bakterilerde-ureme-ve-siniflandirma/?size=16&stub=1"],"href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/bakteri-en-hizli-hangi-ortamda-cogalir-155548981","header":"Bakteri en hızlı hangi ortamda çoğalır?","teaser":"Bakteriler ılık ve nemli ortamlarda daha hızlı çoğalır.","tags":[{"href":"/yacevap/t/bilim","text":"Bilim"},{"href":"/yacevap/t/mikrobiyoloji","text":"Mikrobiyoloji"},{"href":"/yacevap/t/bakteri","text":"Bakteri"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://evrimagaci.org/salmonelloz-8174?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.ekmud.org.tr/haber/1428-10-soruda-salmonelloz-1?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.chemya.com.tr/salmonella-kontrolu/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.medicalpark.com.tr/salmonella-nedir/hg-2724?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://enviroliteracy.org/animals/at-what-temperature-is-salmonella-killed/?size=16&stub=1"],"href":"/yacevap/c/saglik/q/salmonella-hangi-sicaklikta-olur-3290654213","header":"Salmonella hangi sıcaklıkta ölür?","teaser":"Salmonella bakterisi, 65.5°C (150°F) üzerindeki pişirme sıcaklıklarında ölür.","tags":[{"href":"/yacevap/t/saglik","text":"Sağlık"},{"href":"/yacevap/t/bakteri","text":"Bakteri"},{"href":"/yacevap/t/gidabozulmasi","text":"GıdaBozulması"},{"href":"/yacevap/t/pisirmesicakligi","text":"PişirmeSıcaklığı"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://duzen.com.tr/tr/art/13839/salmonella?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.ekmud.org.tr/haber/1428-10-soruda-salmonelloz-1?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.medicalpark.com.tr/salmonella-nedir/hg-2724?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/2402/mod_resource/content/1/GDM310%2004.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.aligurtuna.com/salmonella-enfeksiyonu/?size=16&stub=1"],"href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/dusuk-nemli-gidalarda-hangi-salmonella-serotipleri-hayatta-kalabilir-2902935113","header":"Düşük nemli gıdalarda hangi salmonella serotipleri hayatta kalabilir?","teaser":"Düşük nemli gıdalarda hayatta kalabilen Salmonella serotipleri arasında S. Infantis, S. Typhimurium ve S. Eastbourne bulunmaktadır.","tags":[{"href":"/yacevap/t/saglik","text":"Sağlık"},{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/bakteri","text":"Bakteri"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://uzmanyorumlari.com/salmonella-pisince-olur-mu-salmonella-bakterisi-kac-derecede-olur/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/2402/mod_resource/content/1/GDM310%2004.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.milliyet.com.tr/gundem/salmonella-nasil-bulasir-nasil-tedavi-edilip-onlenir-2657733?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.chemya.com.tr/salmonella-kontrolu/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.wikipedia.org/wiki/Salmonella?size=16&stub=1"],"href":"/yacevap/c/yemek/q/salmonella-yuksek-isida-nasil-yok-edilir-1921434048","header":"Salmonella yüksek ısıda nasıl yok edilir?","teaser":"Salmonella bakterisi, genellikle 70°C ve üzeri sıcaklıklarda yok olur. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları en az 82°C'de pişirilmelidir. Yumurtaların iyi pişmiş olduğundan emin olunmalıdır. Fırında pişen gıdalarda en soğuk nokta sıcaklığı 71,1°C'a ulaşırsa veya aşarsa, bu gıdalar salmonella açısından riskli olmaktan çıkar. Salmonella enfeksiyonundan şüphelenildiğinde, doğru teşhis ve tedavi için bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.","tags":[{"href":"/yacevap/t/saglik","text":"Sağlık"},{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/bakteri","text":"Bakteri"},{"href":"/yacevap/t/isi","text":"Isı"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://veteriner.fusabil.org/pdf/pdf_FUSABIL_1525.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.researchgate.net/publication/359413892_Gida_kaynakli_onemli_bir_patojen_olan_Salmonellaya_genel_bir_bakis_Gidalardan_Salmonella_spp_izolasyonu_ve_tani_yontemleri?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/298579?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/2402/mod_resource/content/1/GDM310%2004.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://evrimagaci.org/salmonelloz-8174?size=16&stub=1"],"href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/salmonella-hangi-aw-degerinde-gelisir-4107112376","header":"Salmonella hangi aw değerinde gelişir?","teaser":"Salmonella bakterileri, 0.94-0.99 aw değerlerindeki gıdalarda gelişebilir.","tags":[{"href":"/yacevap/t/saglik","text":"Sağlık"},{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/bakteri","text":"Bakteri"},{"href":"/yacevap/t/mikrobiyoloji","text":"Mikrobiyoloji"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.milliyet.com.tr/galeri/salmonella-nedir-nereden-bulasir-salmonella-tedavisi-var-mi-oldurur-mu-7283962?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://medipol.com.tr/bilgi-kosesi/adan-zye-saglik/salmonella-gida-guvenligi-ve-sagliginiz-icin-kritik-bir-tehdit?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/17710/salmonella-hastaligi-nedir-belirtileri-tedavi-sureci?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.medicalpark.com.tr/salmonella-nedir/hg-2724?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.ekmud.org.tr/haber/1428-10-soruda-salmonelloz-1?size=16&stub=1"],"href":"/yacevap/c/saglik/q/salmonella-en-cok-nereden-bulasir-393459826","header":"Salmonella en çok nereden bulaşır?","teaser":"Salmonella bakterisi en çok kontamine olmuş gıda ve su yoluyla bulaşır. Diğer bulaşma yolları: Hayvan teması: Özellikle sürüngenler, kuşlar ve enfekte olmuş diğer hayvanlar. Çapraz bulaşma: Çiğ ve pişmiş gıdaların aynı yüzeyde işlenmesi sonucu. Hijyen eksikliği: Tuvalet sonrası ellerin yıkanmaması gibi durumlar. Riskli gıdalar arasında ise çiğ veya az pişmiş tavuk, yumurta, süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve deniz ürünleri bulunur.","tags":[{"href":"/yacevap/t/saglik","text":"Sağlık"},{"href":"/yacevap/t/bakteriler","text":"Bakteriler"},{"href":"/yacevap/t/hijyen","text":"Hijyen"}]}],"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"kso8w04-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"related"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"related"},"kso84":{"state":{"tld":"com.tr","isIos":false,"isQuestionPage":true,"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"kso8w05-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"ask_question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"ask_question"},"kso85":{"state":{"generalLinks":[{"id":"privacy-policy","text":"Gizlilik politikası","url":"https://yandex.com.tr/legal/privacy_policy/"},{"id":"terms-of-service","text":"Kullanıcı sözleşmesi","url":"https://yandex.com.tr/legal/tos/"},{"id":"report-error","text":"Hata bildir","url":"https://forms.yandex.com.tr/surveys/13748122.01a6645a1ef15703c9b82a7b6c521932ddc0e3f7/"},{"id":"about-company","text":"Şirket hakkında","url":"https://yandex.com.tr/project/portal/contacts/"}],"copyright":{"url":"https://yandex.com.tr","currentYear":2025},"socialLinks":[{"url":"https://www.tiktok.com/@yandex.turkiye","type":"tiktok","title":"TikTok"},{"url":"https://www.youtube.com/@YandexTurkiye","type":"youtube","title":"Youtube"},{"url":"https://www.facebook.com/YandexComTr","type":"facebook","title":"Facebook"},{"url":"https://www.instagram.com/yandex__turkiye/","type":"instagram","title":"Instagram"},{"url":"https://x.com/yndxturkiye","type":"x","title":"X"}],"categoriesLink":[],"disclaimer":"Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"kso8w06-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"footer"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"footer"}}