• Gündem
  • Alışveriş
  • Finans
  • YaCevapYaCevap
  • Seyahat
  • Video
  • Görsel
  • Ana Sayfa
  • Teknoloji
  • Psikoloji ve İlişkiler
  • Bilim ve EğitimBilim ve Eğitim
  • Yemek
  • Kültür ve Sanat
  • Filmler ve Diziler
  • Ekonomi ve Finans
  • Oyun
  • Spor
  • Güzellik ve Moda
  • Faydalı İpuçları
  • Otomobil
  • Hukuk
  • Seyahat
  • Hayvanlar ve doğa
  • Sağlık
  • Diğer
  • Buradasın
    • YaCevap ›
    • Bilim ve Eğitim ›

    Salmonella hangi aw değerinde gelişir?

    • Sağlık
    • Gıda
    • Bakteri
    • Mikrobiyoloji

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Salmonella bakterileri, 0.94-0.99 aw değerlerindeki gıdalarda gelişebilir 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

      Yanıtı değerlendir

      5 kaynak

      1. veteriner.fusabil.org
        1
      2. researchgate.net
        2
      3. dergipark.org.tr
        3
      4. acikders.ankara.edu.tr
        4
      5. evrimagaci.org
        5
    • Salmonella hangi gıdalarda bulunur?

    • Gıda güvenliği için aw değeri neden önemlidir?

    • Aw değeri nasıl ölçülür?

    • Daha fazla bilgi

    Konuyla ilgili materyaller

    Salmonella hangi yiyeceklerden bulaşır?

    Salmonella bakterisi genellikle aşağıdaki yiyeceklerden bulaşır: Çiğ veya az pişmiş et ve kümes hayvanları (tavuk, hindi, ördek, kaz). Yumurta ve uygun koşullarda hazırlanmamış yumurta bazlı ürünler (mayonez, krema, tatlılar). Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri. Yıkanmamış sebze ve meyveler. Kirli su ve buz. Çiğ veya az pişmiş deniz ürünleri. Ayrıca, bakteri taşıyan hayvanlarla (özellikle kümes hayvanları, sürüngenler ve evcil hayvanlar) temas sonrası yeterli el hijyeni sağlanmazsa da bulaşma gerçekleşebilir.
    • Sağlık
    • Gıda
    • Bakteri
    5 kaynak

    Düşük nemli gıdalarda hangi salmonella serotipleri hayatta kalabilir?

    Düşük nemli gıdalarda hayatta kalabilen bazı Salmonella serotipleri: S. Infantis; S. Typhimurium; S. Eastbourne. Bu serotipler, düşük nemli ortamlarda uzun süre canlı kalabilir. Salmonella bakterisi, gıdalarda canlı kalabilme yeteneği, gıdanın türüne ve muhafaza koşullarına bağlı olarak değişir.
    • Sağlık
    • Gıda
    • Bakteri
    5 kaynak

    Salmonella hangi yüzeyde yaşar?

    Salmonella bakterisi, hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı yoluyla dışarı atılır. Salmonella'nın yaşayabileceği yüzeyler: Mutfak yüzeyleri ve doğrama tahtaları. Hayvan dışkısı ile kontamine olmuş yüzeyler. Enfekte kişilerin temas ettiği yüzeyler. Salmonella bakterisi, uzun süreli olarak atık sularda, dondurulmuş gıdalarda ve diğer ortamlarda canlı kalabilir.
    • Sağlık
    • Bakteri
    • Hijyen
    5 kaynak

    Salmonella yüksek ısıda nasıl yok edilir?

    Salmonella bakterisi, genellikle 70°C ve üzeri sıcaklıklarda yok olur. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları en az 82°C'de pişirilmelidir. Yumurtaların iyi pişmiş olduğundan emin olunmalıdır. Fırında pişen gıdalarda en soğuk nokta sıcaklığı 71,1°C'a ulaşırsa veya aşarsa, bu gıdalar salmonella açısından riskli olmaktan çıkar. Salmonella enfeksiyonundan şüphelenildiğinde, doğru teşhis ve tedavi için bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.
    • Sağlık
    • Gıda
    • Bakteri
    • Isı
    5 kaynak
    A close-up of raw chicken pieces on a cutting board with gloved hands washing them under a running faucet, surrounded by a clean but tense kitchen environment.

    Tavuk eti neden salmonella yapar?

    Tavuk eti, salmonella bakterisini iki ana nedenden dolayı bulaştırabilir: 1. Bakteriyel Kontaminasyon. 2. Hijyen Eksikliği.
    • Sağlık
    • Gıda
    • Bakteri
    • Hijyen
    5 kaynak

    Salmonella en çok hangi sıcaklıkta çoğalır?

    Salmonella bakterileri, en çok 2-54 °C arasındaki sıcaklıklarda çoğalır. Bu bakteriler, özellikle 10 °C ila 47 °C arasındaki sıcaklıklarda gıda maddeleri içinde ve üzerinde aylarca canlı kalabilirler. Salmonella'nın yok edilmesi için gıdaların en az 10 dakika boyunca 70 °C'nin üzerinde ısıtılması önerilir.
    • Sağlık
    • Bakteri
    • Mikrobiyoloji
    • Sıcaklık
    5 kaynak

    Salmonella hangi sıcaklıkta ölür?

    Salmonella bakterisi, 65.5°C (150°F) üzerindeki pişirme sıcaklıklarında ölür.
    • Sağlık
    • Bakteri
    • GıdaBozulması
    • PişirmeSıcaklığı
    5 kaynak
  • Yazeka nedir?
Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.
  • © 2025 Yandex
  • Gizlilik politikası
  • Kullanıcı sözleşmesi
  • Hata bildir
  • Şirket hakkında
{"p770":{"state":{"logoProps":{"url":"https://yandex.com.tr"},"formProps":{"action":"https://yandex.com.tr/search","searchLabel":"Bul"},"services":{"activeItemId":"answers","items":[{"url":"https://yandex.com.tr/gundem/","title":"Gündem","id":"agenda"},{"url":"https://yandex.com.tr/shopping/","title":"Alışveriş","id":"shopping"},{"url":"https://yandex.com.tr/finance/","title":"Finans","id":"finance"},{"url":"https://yandex.com.tr/yacevap/","title":"YaCevap","id":"answers"},{"url":"https://yandex.com.tr/travel/","title":"Seyahat","id":"travel"},{"url":"https://yandex.com.tr/video/search?text=popüler+videolar","title":"Video","id":"video"},{"url":"https://yandex.com.tr/gorsel/","title":"Görsel","id":"images"}]},"userProps":{"loggedIn":false,"ariaLabel":"Menü","plus":false,"birthdayHat":false,"child":false,"dialogProps":{"host":"yandex.com.tr","lang":"tr","project":"neurolib","queryParams":{"exp_flags":"skin","preset":"oceania","utm_source":"portal-neurolib"},"retpath":"https%3A%2F%2Fyandex.com.tr%2Fyacevap%2Fc%2Fbilim-ve-egitim%2Fq%2Fsalmonella-hangi-aw-degerinde-gelisir-4107112376%3Flr%3D213%26ncrnd%3D27843","tld":"com.tr","platform":"desktop"},"className":"PortalHeader-User"},"suggestProps":{"selectors":{"form":".HeaderForm","input":".HeaderForm-Input","submit":".HeaderForm-Submit","clear":".HeaderForm-Clear","layout":".HeaderForm-InputWrapper"},"suggestUrl":"https://yandex.com.tr/suggest/suggest-ya.cgi?show_experiment=222&show_experiment=224","deleteUrl":"https://yandex.com.tr/suggest-delete-text?srv=web&text_to_delete=","suggestPlaceholder":"Yapay zeka ile bul","platform":"desktop","hideKeyboardOnScroll":false,"additionalFormClasses":["mini-suggest_theme_tile","mini-suggest_overlay_tile","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_prevent-empty_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_personal_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_rich_yes","mini-suggest_overlay_dark","mini-suggest_large_yes","mini-suggest_copy-fact_yes","mini-suggest_clipboard_yes","mini-suggest_turboapp_yes","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_affix_yes","mini-suggest_carousel_yes","mini-suggest_traffic_yes","mini-suggest_re-request_yes","mini-suggest_source_yes","mini-suggest_favicon_yes","mini-suggest_more","mini-suggest_long-fact_yes","mini-suggest_hide-keyboard_yes","mini-suggest_clear-on-submit_yes","mini-suggest_focus-on-change_yes","mini-suggest_short-fact_yes","mini-suggest_app_yes","mini-suggest_grouping_yes","mini-suggest_entity-suggest_yes","mini-suggest_redesigned-navs_yes","mini-suggest_title-multiline_yes","mini-suggest_type-icon-wrapped_yes","mini-suggest_fulltext-highlight_yes","mini-suggest_fulltext-insert_yes","mini-suggest_lines_multi"],"counter":{"service":"neurolib_com_tr_desktop","url":"//yandex.ru/clck/jclck","timeout":300,"params":{"dtype":"stred","pid":"0","cid":"2873"}},"noSubmit":false,"formAction":"https://yandex.com.tr/search","tld":"com.tr","suggestParams":{"srv":"serp_com_tr_desktop","wiz":"TrWth","yu":"8349966781756927251","lr":213,"uil":"tr","fact":1,"v":4,"use_verified":1,"safeclick":1,"skip_clickdaemon_host":1,"rich_nav":1,"verified_nav":1,"rich_phone":1,"use_favicon":1,"nav_favicon":1,"mt_wizard":1,"history":1,"nav_text":1,"maybe_ads":1,"icon":1,"hl":1,"n":10,"portal":1,"platform":"desktop","mob":0,"extend_fw":1,"suggest_entity_desktop":"1","entity_enrichment":"1","entity_max_count":"5"},"disableWebSuggest":false},"context":{"query":"","reqid":"1756927288214128-12052696298987100865-balancer-l7leveler-kubr-yp-klg-328-BAL","lr":"213","aliceDeeplink":"{\"text\":\"\"}"},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"p77w01-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header"},"p771":{"state":{"links":[{"id":"main","url":"/yacevap","title":"Ana Sayfa","target":"_self"},{"id":"technologies","url":"/yacevap/c/teknoloji","title":"Teknoloji","target":"_self"},{"id":"psychology-and-relationships","url":"/yacevap/c/psikoloji-ve-iliskiler","title":"Psikoloji ve İlişkiler","target":"_self"},{"id":"science-and-education","url":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","title":"Bilim ve Eğitim","target":"_self"},{"id":"food","url":"/yacevap/c/yemek","title":"Yemek","target":"_self"},{"id":"culture-and-art","url":"/yacevap/c/kultur-ve-sanat","title":"Kültür ve Sanat","target":"_self"},{"id":"tv-and-films","url":"/yacevap/c/filmler-ve-diziler","title":"Filmler ve Diziler","target":"_self"},{"id":"economics-and-finance","url":"/yacevap/c/ekonomi-ve-finans","title":"Ekonomi ve Finans","target":"_self"},{"id":"games","url":"/yacevap/c/oyun","title":"Oyun","target":"_self"},{"id":"sport","url":"/yacevap/c/spor","title":"Spor","target":"_self"},{"id":"beauty-and-style","url":"/yacevap/c/guzellik-ve-moda","title":"Güzellik ve Moda","target":"_self"},{"id":"useful-tips","url":"/yacevap/c/faydali-ipuclari","title":"Faydalı İpuçları","target":"_self"},{"id":"auto","url":"/yacevap/c/otomobil","title":"Otomobil","target":"_self"},{"id":"law","url":"/yacevap/c/hukuk","title":"Hukuk","target":"_self"},{"id":"travel","url":"/yacevap/c/seyahat","title":"Seyahat","target":"_self"},{"id":"animals-and-nature","url":"/yacevap/c/hayvanlar-ve-doga","title":"Hayvanlar ve doğa","target":"_self"},{"id":"health","url":"/yacevap/c/saglik","title":"Sağlık","target":"_self"},{"id":"other","url":"/yacevap/c/diger","title":"Diğer","target":"_self"}],"activeLinkId":"science-and-education","title":"Kategoriler","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"p77w02-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header-categories"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header-categories"},"p772":{"state":{"tld":"com.tr","markdown":"**Salmonella bakterileri**, **0.94-0.99 aw** değerlerindeki gıdalarda gelişebilir [```1```](https://veteriner.fusabil.org/pdf/pdf_FUSABIL_1525.pdf)[```3```](https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/298579).","sources":[{"sourceId":1,"url":"https://veteriner.fusabil.org/pdf/pdf_FUSABIL_1525.pdf","title":"Salmonellozis ve Hayvansal Orijinli Gıdalar","shownUrl":"https://veteriner.fusabil.org/pdf/pdf_FUSABIL_1525.pdf","rel":"nofollow"},{"sourceId":2,"url":"https://www.researchgate.net/publication/359413892_Gida_kaynakli_onemli_bir_patojen_olan_Salmonellaya_genel_bir_bakis_Gidalardan_Salmonella_spp_izolasyonu_ve_tani_yontemleri","title":"(PDF) Gıda Kaynaklı Önemli Bir Patojen Olan “Salmonella”ya...","shownUrl":"https://www.researchgate.net/publication/359413892_Gida_kaynakli_onemli_bir_patojen_olan_Salmonellaya_genel_bir_bakis_Gidalardan_Salmonella_spp_izolasyonu_ve_tani_yontemleri","rel":"nofollow"},{"sourceId":3,"url":"https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/298579","title":"Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg.","shownUrl":"https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/298579","rel":"nofollow"},{"sourceId":4,"url":"https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/2402/mod_resource/content/1/GDM310%2004.pdf","title":"Microsoft Word - Belge4","shownUrl":"https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/2402/mod_resource/content/1/GDM310%2004.pdf","rel":"nofollow"},{"sourceId":5,"url":"https://evrimagaci.org/salmonelloz-8174","title":"Salmonelloz - Evrim Ağacı","shownUrl":"https://evrimagaci.org/salmonelloz-8174","rel":"nofollow"}],"isHermione":false,"headerProps":{"header":"Salmonella hangi aw değerinde gelişir?","homeUrl":"/yacevap","categoryUrl":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","categoryTitle":"Bilim ve Eğitim","canUseNativeShare":false,"tags":[{"href":"/yacevap/t/saglik","text":"Sağlık"},{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/bakteri","text":"Bakteri"},{"href":"/yacevap/t/mikrobiyoloji","text":"Mikrobiyoloji"}],"extralinksItems":[{"variant":"reportFeedback","reportFeedback":{"feature":"YazekaAnswers","title":"Bu yanıtta yanlış olan ne?","checkBoxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]}}]},"suggestProps":{"suggestItems":[{"id":0,"text":"Salmonella hangi gıdalarda bulunur?","url":"/search?text=Salmonella+i%C3%A7eren+g%C4%B1dalar&promo=force_neuro"},{"id":1,"text":"Gıda güvenliği için aw değeri neden önemlidir?","url":"/search?text=G%C4%B1da+g%C3%BCvenli%C4%9Fi+i%C3%A7in+aw+de%C4%9Feri+neden+%C3%B6nemlidir%3F&promo=force_neuro"},{"id":2,"text":"Aw değeri nasıl ölçülür?","url":"/search?text=Aw+de%C4%9Feri+nas%C4%B1l+%C3%B6l%C3%A7%C3%BCl%C3%BCr%3F&promo=force_neuro"},{"id":-1,"url":"/search?text=Salmonella+hangi+aw+de%C4%9Ferinde+geli%C5%9Fir%3F&promo=force_neuro","text":"Daha fazla bilgi"}]},"feedbackProps":{"feature":"YazekaAnswers","baseProps":{"metaFields":{"yandexuid":"8349966781756927251","reqid":"1756927288214128-12052696298987100865-balancer-l7leveler-kubr-yp-klg-328-BAL"}},"positiveCheckboxLabels":[{"value":"Yanıtı çok beğendim"},{"value":"Yanıtta gerekli bilgiler var"},{"value":"Kolay anlaşılır"},{"value":"Diğer"}],"negativeCheckboxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]},"dialogStoreProps":{"baseUrl":"","baseUrlWs":""},"globalStoreProps":{"imageBackendUrl":"https://yandex.com.tr/images-apphost/image-download?cbird=171","query":"","retina":false,"avatarId":"0","isHermione":false,"isMacOS":false,"tld":"com.tr","isEmbeddedFuturis":false,"isLoggedIn":false,"brand":"yazeka","reqId":"1756927288214128-12052696298987100865-balancer-l7leveler-kubr-yp-klg-328-BAL","device":{"isIOS":false,"platform":"desktop"}},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"p77w03-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"question"},"p773":{"state":{"relatedMaterials":[{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://yemek.com/salmonella-nedir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.amedtimes.com.tr/yiyeceklerdeki-salmonella-enfeksiyonu-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.ekmud.org.tr/haber/1428-10-soruda-salmonelloz-1?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-61188826?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/17710/salmonella-hastaligi-nedir-belirtileri-tedavi-sureci?size=16&stub=1"],"header":"Salmonella hangi yiyeceklerden bulaşır?","teaser":"Salmonella bakterisi genellikle aşağıdaki yiyeceklerden bulaşır: Çiğ veya az pişmiş et ve kümes hayvanları (tavuk, hindi, ördek, kaz). Yumurta ve uygun koşullarda hazırlanmamış yumurta bazlı ürünler (mayonez, krema, tatlılar). Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri. Yıkanmamış sebze ve meyveler. Kirli su ve buz. Çiğ veya az pişmiş deniz ürünleri. Ayrıca, bakteri taşıyan hayvanlarla (özellikle kümes hayvanları, sürüngenler ve evcil hayvanlar) temas sonrası yeterli el hijyeni sağlanmazsa da bulaşma gerçekleşebilir.","href":"/yacevap/c/yemek/q/salmonella-hangi-yiyeceklerden-bulasir-2056891912","tags":[{"href":"/yacevap/t/saglik","text":"Sağlık"},{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/bakteri","text":"Bakteri"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://duzen.com.tr/tr/art/13839/salmonella?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.ekmud.org.tr/haber/1428-10-soruda-salmonelloz-1?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.medicalpark.com.tr/salmonella-nedir/hg-2724?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/2402/mod_resource/content/1/GDM310%2004.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.aligurtuna.com/salmonella-enfeksiyonu/?size=16&stub=1"],"header":"Düşük nemli gıdalarda hangi salmonella serotipleri hayatta kalabilir?","teaser":"Düşük nemli gıdalarda hayatta kalabilen bazı Salmonella serotipleri: S. Infantis; S. Typhimurium; S. Eastbourne. Bu serotipler, düşük nemli ortamlarda uzun süre canlı kalabilir. Salmonella bakterisi, gıdalarda canlı kalabilme yeteneği, gıdanın türüne ve muhafaza koşullarına bağlı olarak değişir.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/dusuk-nemli-gidalarda-hangi-salmonella-serotipleri-hayatta-kalabilir-2902935113","tags":[{"href":"/yacevap/t/saglik","text":"Sağlık"},{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/bakteri","text":"Bakteri"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/2402/mod_resource/content/1/GDM310%2004.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.acibadem.com.tr/hayat/salmonella-nedir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.memorial.com.tr/hastaliklar/salmonella-nedir?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.anadolusaglik.org/saglik-rehberi/salmonella-nedir?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.florence.com.tr/guncel-saglik/salmonella-nedir?size=16&stub=1"],"header":"Salmonella hangi yüzeyde yaşar?","teaser":"Salmonella bakterisi, hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı yoluyla dışarı atılır. Salmonella'nın yaşayabileceği yüzeyler: Mutfak yüzeyleri ve doğrama tahtaları. Hayvan dışkısı ile kontamine olmuş yüzeyler. Enfekte kişilerin temas ettiği yüzeyler. Salmonella bakterisi, uzun süreli olarak atık sularda, dondurulmuş gıdalarda ve diğer ortamlarda canlı kalabilir.","href":"/yacevap/c/saglik/q/salmonella-hangi-yuzeyde-yasar-3175789585","tags":[{"href":"/yacevap/t/saglik","text":"Sağlık"},{"href":"/yacevap/t/bakteri","text":"Bakteri"},{"href":"/yacevap/t/hijyen","text":"Hijyen"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://uzmanyorumlari.com/salmonella-pisince-olur-mu-salmonella-bakterisi-kac-derecede-olur/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/2402/mod_resource/content/1/GDM310%2004.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.milliyet.com.tr/gundem/salmonella-nasil-bulasir-nasil-tedavi-edilip-onlenir-2657733?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.chemya.com.tr/salmonella-kontrolu/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.wikipedia.org/wiki/Salmonella?size=16&stub=1"],"header":"Salmonella yüksek ısıda nasıl yok edilir?","teaser":"Salmonella bakterisi, genellikle 70°C ve üzeri sıcaklıklarda yok olur. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları en az 82°C'de pişirilmelidir. Yumurtaların iyi pişmiş olduğundan emin olunmalıdır. Fırında pişen gıdalarda en soğuk nokta sıcaklığı 71,1°C'a ulaşırsa veya aşarsa, bu gıdalar salmonella açısından riskli olmaktan çıkar. Salmonella enfeksiyonundan şüphelenildiğinde, doğru teşhis ve tedavi için bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.","href":"/yacevap/c/yemek/q/salmonella-yuksek-isida-nasil-yok-edilir-1921434048","tags":[{"href":"/yacevap/t/saglik","text":"Sağlık"},{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/bakteri","text":"Bakteri"},{"href":"/yacevap/t/isi","text":"Isı"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.medicalpark.com.tr/tavuk-zehirlenmesi-belirtileri/hg-4539?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.acibadem.com.tr/hayat/salmonella-nedir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.sektorgazetesi.com.tr/piknikte-tadiniz-kacmasin-tavuk-etinde-gizli-tehlike-uzmanlardan-salmonella-uyarisi?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://ciftciturk.com/tavukculuk/tavuklarda-salmonella-enfeksiyonu/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.hastane.com.tr/saglik/tavuk-urunlerinde-salmonella-tehlikesi.html?size=16&stub=1"],"header":"Tavuk eti neden salmonella yapar?","teaser":"Tavuk eti, salmonella bakterisini iki ana nedenden dolayı bulaştırabilir: 1. Bakteriyel Kontaminasyon. 2. Hijyen Eksikliği.","href":"/yacevap/c/yemek/q/tavuk-eti-neden-salmonella-yapar-3827367901","tags":[{"href":"/yacevap/t/saglik","text":"Sağlık"},{"href":"/yacevap/t/gida","text":"Gıda"},{"href":"/yacevap/t/bakteri","text":"Bakteri"},{"href":"/yacevap/t/hijyen","text":"Hijyen"}],"imageThumbProps":{"alt":"A close-up of raw chicken pieces on a cutting board with gloved hands washing them under a running faucet, surrounded by a clean but tense kitchen environment.","src":"https://avatars.mds.yandex.net/get-neurolib-art/16658558/picture-9EgiWpfWl2XBq7vn1Xu8/orig"}},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.nano-lab.com.tr/tr/blog/detay/salmonella-spp-aranmasi?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://evrimagaci.org/salmonelloz-8174?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.tmc-online.org/userfiles/file/Salmonella_ozet_%281%29.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.medicalpark.com.tr/salmonella-nedir/hg-2724?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.wikipedia.org/wiki/Salmonella?size=16&stub=1"],"header":"Salmonella en çok hangi sıcaklıkta çoğalır?","teaser":"Salmonella bakterileri, en çok 2-54 °C arasındaki sıcaklıklarda çoğalır. Bu bakteriler, özellikle 10 °C ila 47 °C arasındaki sıcaklıklarda gıda maddeleri içinde ve üzerinde aylarca canlı kalabilirler. Salmonella'nın yok edilmesi için gıdaların en az 10 dakika boyunca 70 °C'nin üzerinde ısıtılması önerilir.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/salmonella-en-cok-hangi-sicaklikta-cogalir-1817091172","tags":[{"href":"/yacevap/t/saglik","text":"Sağlık"},{"href":"/yacevap/t/bakteri","text":"Bakteri"},{"href":"/yacevap/t/mikrobiyoloji","text":"Mikrobiyoloji"},{"href":"/yacevap/t/sicaklik","text":"Sıcaklık"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://evrimagaci.org/salmonelloz-8174?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.ekmud.org.tr/haber/1428-10-soruda-salmonelloz-1?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.chemya.com.tr/salmonella-kontrolu/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.medicalpark.com.tr/salmonella-nedir/hg-2724?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://enviroliteracy.org/animals/at-what-temperature-is-salmonella-killed/?size=16&stub=1"],"header":"Salmonella hangi sıcaklıkta ölür?","teaser":"Salmonella bakterisi, 65.5°C (150°F) üzerindeki pişirme sıcaklıklarında ölür.","href":"/yacevap/c/saglik/q/salmonella-hangi-sicaklikta-olur-3290654213","tags":[{"href":"/yacevap/t/saglik","text":"Sağlık"},{"href":"/yacevap/t/bakteri","text":"Bakteri"},{"href":"/yacevap/t/gidabozulmasi","text":"GıdaBozulması"},{"href":"/yacevap/t/pisirmesicakligi","text":"PişirmeSıcaklığı"}]}],"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"p77w04-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"related"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"related"},"p774":{"state":{"tld":"com.tr","isIos":false,"isQuestionPage":true,"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"p77w05-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"ask_question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"ask_question"},"p775":{"state":{"generalLinks":[{"id":"privacy-policy","text":"Gizlilik politikası","url":"https://yandex.com.tr/legal/privacy_policy/"},{"id":"terms-of-service","text":"Kullanıcı sözleşmesi","url":"https://yandex.com.tr/legal/tos/"},{"id":"report-error","text":"Hata bildir","url":"https://forms.yandex.com.tr/surveys/13748122.01a6645a1ef15703c9b82a7b6c521932ddc0e3f7/"},{"id":"about-company","text":"Şirket hakkında","url":"https://yandex.com.tr/project/portal/contacts/"}],"copyright":{"url":"https://yandex.com.tr","currentYear":2025},"socialLinks":[{"url":"https://www.tiktok.com/@yandex.turkiye","type":"tiktok","title":"TikTok"},{"url":"https://www.youtube.com/@YandexTurkiye","type":"youtube","title":"Youtube"},{"url":"https://www.facebook.com/YandexComTr","type":"facebook","title":"Facebook"},{"url":"https://www.instagram.com/yandex__turkiye/","type":"instagram","title":"Instagram"},{"url":"https://x.com/yndxturkiye","type":"x","title":"X"}],"categoriesLink":[],"disclaimer":"Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"p77w06-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"footer"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"footer"}}