• Gündem
  • Alışveriş
  • Finans
  • YaCevapYaCevap
  • Seyahat
  • Video
  • Görsel
  • Ana Sayfa
  • Teknoloji
  • Psikoloji ve İlişkiler
  • Bilim ve EğitimBilim ve Eğitim
  • Yemek
  • Kültür ve Sanat
  • Filmler ve Diziler
  • Ekonomi ve Finans
  • Oyun
  • Spor
  • Güzellik ve Moda
  • Faydalı İpuçları
  • Otomobil
  • Hukuk
  • Seyahat
  • Hayvanlar ve doğa
  • Sağlık
  • Diğer
  • Buradasın
    • YaCevap ›
    • Bilim ve Eğitim ›

    Mikroorganizmaların kontrol altına alınmasında fiziksel ve kimyasal etkenler nelerdir?

    • Bilim
    • Mikrobiyoloji
    • Dezenfeksiyon
    • Antibiyotikler

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Mikroorganizmaların kontrol altına alınmasında kullanılan fiziksel ve kimyasal etkenler şunlardır:
    Fiziksel Etkenler:
    • Isı: Nemli ısı (basınçlı buhar, pastörizasyon) ve kuru ısı (kuru hava sterilizasyonu) 125.
    • Soğutma ve dondurma: Mikrobiyal büyümeyi yavaşlatır veya durdurur 135.
    • Filtrasyon: Mikroorganizmaları sıvılardan veya havadan ayırır 35.
    • Radyasyon: UV, X, gama ve katot ışınları 145.
    Kimyasal Etkenler:
    • Dezenfektanlar: Alkoller, halojenler, ağır metaller, yüzey aktif ajanlar, aldehitler 123.
    • Antiseptikler: Canlı dokularda mikroorganizmaların gelişimini engelleyen veya öldüren kimyasal maddeler 5.
    Etkenlerin etkinliğini etkileyen faktörler:
    • Konsantrasyon 25.
    • Etki süresi 25.
    • pH 25.
    • Organik madde varlığı 25.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

      Yanıtı değerlendir

      5 kaynak

      1. ataaofsoru.com
        1
      2. e-kutuphane.teb.org.tr
        2
      3. slideplayer.biz.tr
        3
      4. amasyadsyb.org
        4
      5. uyg.mehmetakif.edu.tr
        5
    • UV ışınları DNA’ya nasıl zarar verir?

    • Isı mikroorganizmaları nasıl öldürür?

    • Koruyucu maddeler gıdalarda nasıl çalışır?

    • Daha fazla bilgi

    Konuyla ilgili materyaller

    Mikroorganizma çeşitleri nelerdir?

    Mikroorganizma çeşitleri: Bakteriler. Mantarlar. Protistler. Virüsler. Ayrıca, arkealar ve algler de mikroorganizma çeşitleri arasında yer alır.
    • Bilim
    • Mikrobiyoloji
    • Organizmalar
    • Biyoloji
    • Bilim
    5 kaynak

    Dezenfeksiyonda hangi mikroorganizmalar yok edilir?

    Dezenfeksiyon işleminde bakteri, virüs ve mantar gibi hastalık yapıcı mikroorganizmalar yok edilir.
    • Sağlık
    • Dezenfeksiyon
    • Mikroorganizmalar
    • Bakteri
    • Virüs
    5 kaynak

    Mikroorganizma ne anlama gelir?

    Mikroorganizma, gözle görülemeyecek kadar küçük, çoğu zaman tek hücreli canlılara verilen addır. Mikroorganizma kelimesi, "küçük" anlamına gelen "mikro" ve "canlı" anlamına gelen "organizma" kelimelerinin birleşiminden oluşur. Mikroorganizma türleri: bakteriler; mantarlar; arkealar; protistler (algler, amipler vb.); virüsler.
    • Bilim
    • Biyoloji
    • Mikrobiyoloji
    5 kaynak

    Mikrobiyolojinin temel ilkeleri nelerdir?

    Mikrobiyolojinin temel ilkeleri arasında şunlar yer alır: Koch postulatları: Bir hastalık ile mikroorganizmayı elde edebilmek için, mikroorganizma saf halde olmalıdır. Mikroorganizmaların izolasyonu ve tanımlanması: Mikrobiyoloji, mikroorganizmaların izolasyonuna, karakterinin tanımlanmasına ve nitelendirilmesine odaklanır. Kültür temelli yöntemler: Mikroorganizmalar, kültür, boyama ve mikroskobi yöntemleri ile çalışılır. Moleküler biyoloji yöntemleri: Doğada bulunan mikroorganizmaların büyük bir kısmı mevcut yöntemlerle kültürde izole edilemediğinden, DNA sekanslama gibi moleküler biyoloji yöntemleri de mikrobiyolojik çalışmalarda kullanılır. Kişiselleştirilmiş tıp yaklaşımı: Klinik mikrobiyoloji, her bireyi ayrı bir olgu olarak ele alır ve inceler.
    • Bilim
    • Mikrobiyoloji
    • Temelİlkeler
    • Sağlık
    • LaboratuvarTeknikleri
    5 kaynak

    Mikrobiyal kontrolde kullanılan fiziksel yöntemler nelerdir?

    Mikrobiyal kontrolde kullanılan bazı fiziksel yöntemler: Isıl işlemler: Kuru ısı. Nemli ısı (basınçlı buhar). Pastörizasyon. Soğutma ve dondurma. Işınlama. Filtrasyon. Yakma.
    • Bilim
    • Mikrobiyoloji
    • Sterilizasyon
    • LaboratuvarTeknikleri
    5 kaynak

    Sterilizasyonda hangi mikroorganizmalar yok edilir?

    Sterilizasyonda yok edilen mikroorganizmalar şunlardır: sporsuz bakteriler; virüsler; mantarlar. Sterilizasyon işlemi sonucunda tüm mikroorganizmalar ortadan kaldırılır.
    • Sağlık
    • Sterilizasyon
    • Bakteri
    • Mantar
    5 kaynak

    Patojen ve mikroorganizma aynı şey mi?

    Patojen ve mikroorganizma kavramları aynı şeyi ifade etmez, ancak patojenler bir tür mikroorganizmadır. Patojen, hastalığa neden olan her türlü organizma ve maddeyi ifade eder. Mikroorganizma ise genel olarak çıplak gözle görülemeyen, mikroskobik boyutta olan canlı varlıkları ifade eder.
    • Sağlık
    • Bilim
    • Mikrobiyoloji
    5 kaynak
  • Yazeka nedir?
Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.
  • © 2025 Yandex
  • Gizlilik politikası
  • Kullanıcı sözleşmesi
  • Hata bildir
  • Şirket hakkında
{"5cnv0":{"state":{"logoProps":{"url":"https://yandex.com.tr"},"formProps":{"action":"https://yandex.com.tr/search","searchLabel":"Bul"},"services":{"activeItemId":"answers","items":[{"url":"https://yandex.com.tr/gundem/","title":"Gündem","id":"agenda"},{"url":"https://yandex.com.tr/shopping/","title":"Alışveriş","id":"shopping"},{"url":"https://yandex.com.tr/finance/","title":"Finans","id":"finance"},{"url":"https://yandex.com.tr/yacevap/","title":"YaCevap","id":"answers"},{"url":"https://yandex.com.tr/travel/","title":"Seyahat","id":"travel"},{"url":"https://yandex.com.tr/video/search?text=popüler+videolar","title":"Video","id":"video"},{"url":"https://yandex.com.tr/gorsel/","title":"Görsel","id":"images"}]},"userProps":{"loggedIn":false,"ariaLabel":"Menü","plus":false,"birthdayHat":false,"child":false,"dialogProps":{"host":"yandex.com.tr","lang":"tr","project":"neurolib","queryParams":{"exp_flags":"skin","preset":"oceania","utm_source":"portal-neurolib"},"retpath":"https%3A%2F%2Fyandex.com.tr%2Fyacevap%2Fc%2Fbilim-ve-egitim%2Fq%2Fmikroorganizmalarin-kontrol-altina-alinmasinda-fiziksel-ve-kimyasal-etkenler-nelerdir-2511240842%3Flr%3D213%26ncrnd%3D24806","tld":"com.tr","platform":"desktop"},"className":"PortalHeader-User"},"suggestProps":{"selectors":{"form":".HeaderForm","input":".HeaderForm-Input","submit":".HeaderForm-Submit","clear":".HeaderForm-Clear","layout":".HeaderForm-InputWrapper"},"suggestUrl":"https://yandex.com.tr/suggest/suggest-ya.cgi?show_experiment=222&show_experiment=224","deleteUrl":"https://yandex.com.tr/suggest-delete-text?srv=web&text_to_delete=","suggestPlaceholder":"Yapay zeka ile bul","platform":"desktop","hideKeyboardOnScroll":false,"additionalFormClasses":["mini-suggest_theme_tile","mini-suggest_overlay_tile","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_prevent-empty_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_personal_yes","mini-suggest_type-icon_yes","mini-suggest_rich_yes","mini-suggest_overlay_dark","mini-suggest_large_yes","mini-suggest_copy-fact_yes","mini-suggest_clipboard_yes","mini-suggest_turboapp_yes","mini-suggest_expanding_yes","mini-suggest_affix_yes","mini-suggest_carousel_yes","mini-suggest_traffic_yes","mini-suggest_re-request_yes","mini-suggest_source_yes","mini-suggest_favicon_yes","mini-suggest_more","mini-suggest_long-fact_yes","mini-suggest_hide-keyboard_yes","mini-suggest_clear-on-submit_yes","mini-suggest_focus-on-change_yes","mini-suggest_short-fact_yes","mini-suggest_app_yes","mini-suggest_grouping_yes","mini-suggest_entity-suggest_yes","mini-suggest_redesigned-navs_yes","mini-suggest_title-multiline_yes","mini-suggest_type-icon-wrapped_yes","mini-suggest_fulltext-highlight_yes","mini-suggest_fulltext-insert_yes","mini-suggest_lines_multi"],"counter":{"service":"neurolib_com_tr_desktop","url":"//yandex.ru/clck/jclck","timeout":300,"params":{"dtype":"stred","pid":"0","cid":"2873"}},"noSubmit":false,"formAction":"https://yandex.com.tr/search","tld":"com.tr","suggestParams":{"srv":"serp_com_tr_desktop","wiz":"TrWth","yu":"4686213341756920442","lr":213,"uil":"tr","fact":1,"v":4,"use_verified":1,"safeclick":1,"skip_clickdaemon_host":1,"rich_nav":1,"verified_nav":1,"rich_phone":1,"use_favicon":1,"nav_favicon":1,"mt_wizard":1,"history":1,"nav_text":1,"maybe_ads":1,"icon":1,"hl":1,"n":10,"portal":1,"platform":"desktop","mob":0,"extend_fw":1,"suggest_entity_desktop":"1","entity_enrichment":"1","entity_max_count":"5"},"disableWebSuggest":false},"context":{"query":"","reqid":"1756920567698545-13156993804392045996-balancer-l7leveler-kubr-yp-vla-239-BAL","lr":"213","aliceDeeplink":"{\"text\":\"\"}"},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"5cnvw01-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header"},"5cnv1":{"state":{"links":[{"id":"main","url":"/yacevap","title":"Ana Sayfa","target":"_self"},{"id":"technologies","url":"/yacevap/c/teknoloji","title":"Teknoloji","target":"_self"},{"id":"psychology-and-relationships","url":"/yacevap/c/psikoloji-ve-iliskiler","title":"Psikoloji ve İlişkiler","target":"_self"},{"id":"science-and-education","url":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","title":"Bilim ve Eğitim","target":"_self"},{"id":"food","url":"/yacevap/c/yemek","title":"Yemek","target":"_self"},{"id":"culture-and-art","url":"/yacevap/c/kultur-ve-sanat","title":"Kültür ve Sanat","target":"_self"},{"id":"tv-and-films","url":"/yacevap/c/filmler-ve-diziler","title":"Filmler ve Diziler","target":"_self"},{"id":"economics-and-finance","url":"/yacevap/c/ekonomi-ve-finans","title":"Ekonomi ve Finans","target":"_self"},{"id":"games","url":"/yacevap/c/oyun","title":"Oyun","target":"_self"},{"id":"sport","url":"/yacevap/c/spor","title":"Spor","target":"_self"},{"id":"beauty-and-style","url":"/yacevap/c/guzellik-ve-moda","title":"Güzellik ve Moda","target":"_self"},{"id":"useful-tips","url":"/yacevap/c/faydali-ipuclari","title":"Faydalı İpuçları","target":"_self"},{"id":"auto","url":"/yacevap/c/otomobil","title":"Otomobil","target":"_self"},{"id":"law","url":"/yacevap/c/hukuk","title":"Hukuk","target":"_self"},{"id":"travel","url":"/yacevap/c/seyahat","title":"Seyahat","target":"_self"},{"id":"animals-and-nature","url":"/yacevap/c/hayvanlar-ve-doga","title":"Hayvanlar ve doğa","target":"_self"},{"id":"health","url":"/yacevap/c/saglik","title":"Sağlık","target":"_self"},{"id":"other","url":"/yacevap/c/diger","title":"Diğer","target":"_self"}],"activeLinkId":"science-and-education","title":"Kategoriler","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"5cnvw02-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"header-categories"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"header-categories"},"5cnv2":{"state":{"tld":"com.tr","markdown":"**Mikroorganizmaların kontrol altına alınmasında kullanılan fiziksel ve kimyasal etkenler şunlardır:**\n\n**Fiziksel Etkenler:**\n* **Isı:** Nemli ısı (basınçlı buhar, pastörizasyon) ve kuru ısı (kuru hava sterilizasyonu) [```1```](https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/105522/mod_resource/content/1/12.%20hafta-Mikrobiyel%20Geli%C5%9Fmenin%20Kontrol%20Alt%C4%B1na%20Al%C4%B1nmas%C4%B1.pdf)[```2```](https://www.munzur.edu.tr/birimler/akademik/yuksekokul/syo/bolumler/fizik/Pages/file/Mikro08.pdf)[```5```](https://www.foodelphi.com/mikroorganizmalarin-fiziksel-ve-kimyasal-yontemlerle-kontrolu-dr-halil-tosun/).\n* **Soğutma ve dondurma:** Mikrobiyal büyümeyi yavaşlatır veya durdurur [```1```](https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/105522/mod_resource/content/1/12.%20hafta-Mikrobiyel%20Geli%C5%9Fmenin%20Kontrol%20Alt%C4%B1na%20Al%C4%B1nmas%C4%B1.pdf)[```3```](https://avys.omu.edu.tr/storage/app/public/aslihan.kizildogan/68938/Hafta%209-mikrobiyal%20%C3%BCremenin%20kontrol%C3%BC.pdf)[```5```](https://www.foodelphi.com/mikroorganizmalarin-fiziksel-ve-kimyasal-yontemlerle-kontrolu-dr-halil-tosun/).\n* **Filtrasyon:** Mikroorganizmaları sıvılardan veya havadan ayırır [```3```](https://avys.omu.edu.tr/storage/app/public/aslihan.kizildogan/68938/Hafta%209-mikrobiyal%20%C3%BCremenin%20kontrol%C3%BC.pdf)[```5```](https://www.foodelphi.com/mikroorganizmalarin-fiziksel-ve-kimyasal-yontemlerle-kontrolu-dr-halil-tosun/).\n* **Radyasyon:** UV, X, gama ve katot ışınları [```1```](https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/105522/mod_resource/content/1/12.%20hafta-Mikrobiyel%20Geli%C5%9Fmenin%20Kontrol%20Alt%C4%B1na%20Al%C4%B1nmas%C4%B1.pdf)[```4```](https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/34810)[```5```](https://www.foodelphi.com/mikroorganizmalarin-fiziksel-ve-kimyasal-yontemlerle-kontrolu-dr-halil-tosun/).\n\n**Kimyasal Etkenler:**\n* **Dezenfektanlar:** Alkoller, halojenler, ağır metaller, yüzey aktif ajanlar, aldehitler [```1```](https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/105522/mod_resource/content/1/12.%20hafta-Mikrobiyel%20Geli%C5%9Fmenin%20Kontrol%20Alt%C4%B1na%20Al%C4%B1nmas%C4%B1.pdf)[```2```](https://www.munzur.edu.tr/birimler/akademik/yuksekokul/syo/bolumler/fizik/Pages/file/Mikro08.pdf)[```3```](https://avys.omu.edu.tr/storage/app/public/aslihan.kizildogan/68938/Hafta%209-mikrobiyal%20%C3%BCremenin%20kontrol%C3%BC.pdf).\n* **Antiseptikler:** Canlı dokularda mikroorganizmaların gelişimini engelleyen veya öldüren kimyasal maddeler [```5```](https://www.foodelphi.com/mikroorganizmalarin-fiziksel-ve-kimyasal-yontemlerle-kontrolu-dr-halil-tosun/).\n\n**Etkenlerin etkinliğini etkileyen faktörler:**\n* Konsantrasyon [```2```](https://www.munzur.edu.tr/birimler/akademik/yuksekokul/syo/bolumler/fizik/Pages/file/Mikro08.pdf)[```5```](https://www.foodelphi.com/mikroorganizmalarin-fiziksel-ve-kimyasal-yontemlerle-kontrolu-dr-halil-tosun/).\n* Etki süresi [```2```](https://www.munzur.edu.tr/birimler/akademik/yuksekokul/syo/bolumler/fizik/Pages/file/Mikro08.pdf)[```5```](https://www.foodelphi.com/mikroorganizmalarin-fiziksel-ve-kimyasal-yontemlerle-kontrolu-dr-halil-tosun/).\n* pH [```2```](https://www.munzur.edu.tr/birimler/akademik/yuksekokul/syo/bolumler/fizik/Pages/file/Mikro08.pdf)[```5```](https://www.foodelphi.com/mikroorganizmalarin-fiziksel-ve-kimyasal-yontemlerle-kontrolu-dr-halil-tosun/).\n* Organik madde varlığı [```2```](https://www.munzur.edu.tr/birimler/akademik/yuksekokul/syo/bolumler/fizik/Pages/file/Mikro08.pdf)[```5```](https://www.foodelphi.com/mikroorganizmalarin-fiziksel-ve-kimyasal-yontemlerle-kontrolu-dr-halil-tosun/).","sources":[{"sourceId":1,"url":"https://ataaofsoru.com/veteriner-mikrobiyoloji-ve-immunoloji-dersi-3-unite-ozeti-1619","title":"Veteriner Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Dersi 3. Ünite Özeti","shownUrl":"https://ataaofsoru.com/veteriner-mikrobiyoloji-ve-immunoloji-dersi-3-unite-ozeti-1619","rel":"nofollow"},{"sourceId":2,"url":"https://e-kutuphane.teb.org.tr/pdf/eczaciodasiyayinlari/antibiyotkler/4.pdf","title":"ANTİSEPTİK ve DEZENFEKTAN MADDELER Prof.","shownUrl":"https://e-kutuphane.teb.org.tr/pdf/eczaciodasiyayinlari/antibiyotkler/4.pdf","rel":"nofollow"},{"sourceId":3,"url":"https://slideplayer.biz.tr/slide/13526011/","title":"Dersin Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ercan TURAL - Ppt İndir","shownUrl":"https://slideplayer.biz.tr/slide/13526011/","rel":"nofollow"},{"sourceId":4,"url":"https://www.amasyadsyb.org/public/docs/meslekiegitim/mesleki_egitim_06.pptx","title":"Hijyen ve sanitasyon hijyen kavramı hijyen...","shownUrl":"https://www.amasyadsyb.org/public/docs/meslekiegitim/mesleki_egitim_06.pptx","rel":"nofollow"},{"sourceId":5,"url":"https://uyg.mehmetakif.edu.tr/vetadh/files/guz/sinif-2/14211-mikrobiyoloji-1/teorik-ders-notlari.pdf","title":"Temel Mikrobiyoloji","shownUrl":"https://uyg.mehmetakif.edu.tr/vetadh/files/guz/sinif-2/14211-mikrobiyoloji-1/teorik-ders-notlari.pdf","rel":"nofollow"}],"isHermione":false,"headerProps":{"header":"Mikroorganizmaların kontrol altına alınmasında fiziksel ve kimyasal etkenler nelerdir?","homeUrl":"/yacevap","categoryUrl":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim","categoryTitle":"Bilim ve Eğitim","canUseNativeShare":false,"tags":[{"href":"/yacevap/t/bilim","text":"Bilim"},{"href":"/yacevap/t/mikrobiyoloji","text":"Mikrobiyoloji"},{"href":"/yacevap/t/dezenfeksiyon","text":"Dezenfeksiyon"},{"href":"/yacevap/t/antibiyotikler","text":"Antibiyotikler"}],"extralinksItems":[{"variant":"reportFeedback","reportFeedback":{"feature":"YazekaAnswers","title":"Bu yanıtta yanlış olan ne?","checkBoxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]}}]},"suggestProps":{"suggestItems":[{"id":0,"text":"UV ışınları DNA’ya nasıl zarar verir?","url":"/search?text=UV+%C4%B1%C5%9F%C4%B1n%C4%B1+DNA%E2%80%99ya+nas%C4%B1l+zarar+verir%3F&promo=force_neuro"},{"id":1,"text":"Isı mikroorganizmaları nasıl öldürür?","url":"/search?text=Is%C4%B1+mikroorganizmalar%C4%B1+nas%C4%B1l+%C3%B6ld%C3%BCr%C3%BCr%3F&promo=force_neuro"},{"id":2,"text":"Koruyucu maddeler gıdalarda nasıl çalışır?","url":"/search?text=G%C4%B1dalarda+koruyucu+maddelerin+%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fma+prensibi&promo=force_neuro"},{"id":-1,"url":"/search?text=Mikroorganizmalar%C4%B1n+kontrol+alt%C4%B1na+al%C4%B1nmas%C4%B1nda+fiziksel+ve+kimyasal+etkenler+nelerdir%3F&promo=force_neuro","text":"Daha fazla bilgi"}]},"feedbackProps":{"feature":"YazekaAnswers","baseProps":{"metaFields":{"yandexuid":"4686213341756920442","reqid":"1756920567698545-13156993804392045996-balancer-l7leveler-kubr-yp-vla-239-BAL"}},"positiveCheckboxLabels":[{"value":"Yanıtı çok beğendim"},{"value":"Yanıtta gerekli bilgiler var"},{"value":"Kolay anlaşılır"},{"value":"Diğer"}],"negativeCheckboxLabels":[{"value":"Uygunsuz veya aşağılayıcı yanıt"},{"value":"Soruma yanıt verilmedi"},{"value":"Bilgi hataları var"},{"value":"Bilgi yetersiz"},{"value":"Bilgi güncel değil"},{"value":"Görüntüleme hataları"},{"value":"Yanıtta kullanılan kaynaklar güvenilir değil"},{"value":"Bu soru için yanıt gerekmiyor"},{"value":"Diğer"}]},"dialogStoreProps":{"baseUrl":"","baseUrlWs":""},"globalStoreProps":{"imageBackendUrl":"https://yandex.com.tr/images-apphost/image-download?cbird=171","query":"","retina":false,"avatarId":"0","isHermione":false,"isMacOS":false,"tld":"com.tr","isEmbeddedFuturis":false,"isLoggedIn":false,"brand":"yazeka","reqId":"1756920567698545-13156993804392045996-balancer-l7leveler-kubr-yp-vla-239-BAL","device":{"isIOS":false,"platform":"desktop"}},"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"5cnvw03-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"question"},"5cnv3":{"state":{"relatedMaterials":[{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/www.mikrobiyoloji.org/TR/Genel/BelgeGoster.aspx%3fF6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EFFB892C7D158D51C9?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.molekulce.com/mikroorganizmalar/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://firatozel.wordpress.com/wp-content/uploads/2013/09/mikroorganizmalar-sunum.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://semraboz.wordpress.com/fen-ve-teknoloji/biyoloji/6-sinif-konulari/mikroorganizmalar/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.green-ecolog.com/15338421-what-are-microorganisms-classification-characteristics-and-types?size=16&stub=1"],"header":"Mikroorganizma çeşitleri nelerdir?","teaser":"Mikroorganizma çeşitleri: Bakteriler. Mantarlar. Protistler. Virüsler. Ayrıca, arkealar ve algler de mikroorganizma çeşitleri arasında yer alır.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/mikroorganizma-cesitleri-nelerdir-3044311587","tags":[{"href":"/yacevap/t/bilim","text":"Bilim"},{"href":"/yacevap/t/mikrobiyoloji","text":"Mikrobiyoloji"},{"href":"/yacevap/t/organizmalar","text":"Organizmalar"},{"href":"/yacevap/t/biyoloji","text":"Biyoloji"},{"href":"/yacevap/t/bilim","text":"Bilim"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://entofarma.com/dezenfeksiyon-nedir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://docs.neu.edu.tr/staff/serdar.susever/4%20Sterilizasyon%20Dezenfeksiyon%20Antisepsi_27.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://bikalite.com/blog/sterilizasyon-dezenfeksiyon-nedir?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.caliskanilaclama.com/dezenfeksiyon-nedir-ve-nasil-yapilir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/128011/mod_resource/content/1/4.5.6.%20Haftalar%20Sterilizasyon%20ve%20Dezenfeksiyon.pdf?size=16&stub=1"],"header":"Dezenfeksiyonda hangi mikroorganizmalar yok edilir?","teaser":"Dezenfeksiyon işleminde bakteri, virüs ve mantar gibi hastalık yapıcı mikroorganizmalar yok edilir.","href":"/yacevap/c/saglik/q/dezenfeksiyonda-hangi-mikroorganizmalar-yok-edilir-2442532135","tags":[{"href":"/yacevap/t/saglik","text":"Sağlık"},{"href":"/yacevap/t/dezenfeksiyon","text":"Dezenfeksiyon"},{"href":"/yacevap/t/mikroorganizmalar","text":"Mikroorganizmalar"},{"href":"/yacevap/t/bakteri","text":"Bakteri"},{"href":"/yacevap/t/virus","text":"Virüs"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/www.mikrobiyoloji.org/TR/Genel/BelgeGoster.aspx%3fF6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EFFB892C7D158D51C9?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.lafsozluk.com/2015/03/mikroorganizma-nedir-ne-demektir-kisaca.html?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.sabah.com.tr/tdk-anlami/mikroorganizma-ne-demek-mikroorganizma-tdk-sozluk-anlami?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.forbiome.com/bagisiklik-sistemi/mikroorganizma-nedir-ozellikleri-nelerdir?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.mynet.com/mikroorganizma-ne-demek-mikroorganizma-kelimesinin-tdk-sozluk-anlami-nedir-170100115802?size=16&stub=1"],"header":"Mikroorganizma ne anlama gelir?","teaser":"Mikroorganizma, gözle görülemeyecek kadar küçük, çoğu zaman tek hücreli canlılara verilen addır. Mikroorganizma kelimesi, \"küçük\" anlamına gelen \"mikro\" ve \"canlı\" anlamına gelen \"organizma\" kelimelerinin birleşiminden oluşur. Mikroorganizma türleri: bakteriler; mantarlar; arkealar; protistler (algler, amipler vb.); virüsler.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/mikroorganizma-ne-anlama-gelir-3027760612","tags":[{"href":"/yacevap/t/bilim","text":"Bilim"},{"href":"/yacevap/t/biyoloji","text":"Biyoloji"},{"href":"/yacevap/t/mikrobiyoloji","text":"Mikrobiyoloji"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://slideplayer.biz.tr/slide/13941367/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://yasamtani.com.tr/mikrobiyolojinin-temel-ilkeleri/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://temirlabs.com/mikrobiyoloji-ders-notlari/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/mikrobiyoloji-nedir/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/16341/enfeksiyon-hastaliklari-ve-klinik-mikrobiyoloji-nedir%3fv=1.0.24?size=16&stub=1"],"header":"Mikrobiyolojinin temel ilkeleri nelerdir?","teaser":"Mikrobiyolojinin temel ilkeleri arasında şunlar yer alır: Koch postulatları: Bir hastalık ile mikroorganizmayı elde edebilmek için, mikroorganizma saf halde olmalıdır. Mikroorganizmaların izolasyonu ve tanımlanması: Mikrobiyoloji, mikroorganizmaların izolasyonuna, karakterinin tanımlanmasına ve nitelendirilmesine odaklanır. Kültür temelli yöntemler: Mikroorganizmalar, kültür, boyama ve mikroskobi yöntemleri ile çalışılır. Moleküler biyoloji yöntemleri: Doğada bulunan mikroorganizmaların büyük bir kısmı mevcut yöntemlerle kültürde izole edilemediğinden, DNA sekanslama gibi moleküler biyoloji yöntemleri de mikrobiyolojik çalışmalarda kullanılır. Kişiselleştirilmiş tıp yaklaşımı: Klinik mikrobiyoloji, her bireyi ayrı bir olgu olarak ele alır ve inceler.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/mikrobiyolojinin-temel-ilkeleri-nelerdir-2812433888","tags":[{"href":"/yacevap/t/bilim","text":"Bilim"},{"href":"/yacevap/t/mikrobiyoloji","text":"Mikrobiyoloji"},{"href":"/yacevap/t/temelilkeler","text":"Temelİlkeler"},{"href":"/yacevap/t/saglik","text":"Sağlık"},{"href":"/yacevap/t/laboratuvarteknikleri","text":"LaboratuvarTeknikleri"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.hasta.gen.tr/hastanede-mikroplari-olduren-yontemler-nelerdir.html?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.analyzer.com.tr/gidalarda-mikrobiyoloji/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.science44.com/topic/microbial-control-strategies-and-synthetic-microbiology/3324063?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://cdn.bartin.edu.tr/cevre/d2a58cf6-55c1-42ad-b4dc-e05c5446656e/cevre-mikrobiyolojisi-laboratuvari.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.foodelphi.com/mikroorganizmalarin-fiziksel-ve-kimyasal-yontemlerle-kontrolu-dr-halil-tosun/?size=16&stub=1"],"header":"Mikrobiyal kontrolde kullanılan fiziksel yöntemler nelerdir?","teaser":"Mikrobiyal kontrolde kullanılan bazı fiziksel yöntemler: Isıl işlemler: Kuru ısı. Nemli ısı (basınçlı buhar). Pastörizasyon. Soğutma ve dondurma. Işınlama. Filtrasyon. Yakma.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/mikrobiyal-kontrolde-kullanilan-fiziksel-yontemler-nelerdir-2571434623","tags":[{"href":"/yacevap/t/bilim","text":"Bilim"},{"href":"/yacevap/t/mikrobiyoloji","text":"Mikrobiyoloji"},{"href":"/yacevap/t/sterilizasyon","text":"Sterilizasyon"},{"href":"/yacevap/t/laboratuvarteknikleri","text":"LaboratuvarTeknikleri"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://avys.omu.edu.tr/storage/app/public/ozlemb/72790/VI-Sterilizasyon-dezenfeksiyon-2022%20.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.diatek.com.tr/ArticleDetail.aspx%3fArticle=3396?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Sterilizasyon%20ve%20Dezenfeksiyon.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tdb.org.tr/tdb/admin/mevzuat/userfiles/dishekimligi_pratiginde_sterilizasyon_ve_dezenfeksiyon_yontemleri.pdf?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://www.sudemed.com/tr/blog/sterilizasyon-nedir?size=16&stub=1"],"header":"Sterilizasyonda hangi mikroorganizmalar yok edilir?","teaser":"Sterilizasyonda yok edilen mikroorganizmalar şunlardır: sporsuz bakteriler; virüsler; mantarlar. Sterilizasyon işlemi sonucunda tüm mikroorganizmalar ortadan kaldırılır.","href":"/yacevap/c/saglik/q/sterilizasyonda-hangi-mikroorganizmalar-yok-edilir-1661943723","tags":[{"href":"/yacevap/t/saglik","text":"Sağlık"},{"href":"/yacevap/t/sterilizasyon","text":"Sterilizasyon"},{"href":"/yacevap/t/bakteri","text":"Bakteri"},{"href":"/yacevap/t/mantar","text":"Mantar"}]},{"favicons":["https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.wikipedia.org/wiki/Patojen?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://naturaltv.com.tr/tag/patojen-ve-parazit-ayni-sey-mi/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://eodev.com/gorev/10735098?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://rolecatcher.com/tr/yetenekler/bilgi/saglk-ve-refah/saglk/patojenik-mikroorganizmalar/?size=16&stub=1","https://favicon.yandex.net/favicon/v2/https://tr.wikiital.com/wiki/Microrganismo_patogeno?size=16&stub=1"],"header":"Patojen ve mikroorganizma aynı şey mi?","teaser":"Patojen ve mikroorganizma kavramları aynı şeyi ifade etmez, ancak patojenler bir tür mikroorganizmadır. Patojen, hastalığa neden olan her türlü organizma ve maddeyi ifade eder. Mikroorganizma ise genel olarak çıplak gözle görülemeyen, mikroskobik boyutta olan canlı varlıkları ifade eder.","href":"/yacevap/c/bilim-ve-egitim/q/patojen-ve-mikroorganizma-ayni-sey-mi-592414513","tags":[{"href":"/yacevap/t/saglik","text":"Sağlık"},{"href":"/yacevap/t/bilim","text":"Bilim"},{"href":"/yacevap/t/mikrobiyoloji","text":"Mikrobiyoloji"}]}],"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"5cnvw04-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"related"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"related"},"5cnv4":{"state":{"tld":"com.tr","isIos":false,"isQuestionPage":true,"baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"5cnvw05-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"ask_question"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"ask_question"},"5cnv5":{"state":{"generalLinks":[{"id":"privacy-policy","text":"Gizlilik politikası","url":"https://yandex.com.tr/legal/privacy_policy/"},{"id":"terms-of-service","text":"Kullanıcı sözleşmesi","url":"https://yandex.com.tr/legal/tos/"},{"id":"report-error","text":"Hata bildir","url":"https://forms.yandex.com.tr/surveys/13748122.01a6645a1ef15703c9b82a7b6c521932ddc0e3f7/"},{"id":"about-company","text":"Şirket hakkında","url":"https://yandex.com.tr/project/portal/contacts/"}],"copyright":{"url":"https://yandex.com.tr","currentYear":2025},"socialLinks":[{"url":"https://www.tiktok.com/@yandex.turkiye","type":"tiktok","title":"TikTok"},{"url":"https://www.youtube.com/@YandexTurkiye","type":"youtube","title":"Youtube"},{"url":"https://www.facebook.com/YandexComTr","type":"facebook","title":"Facebook"},{"url":"https://www.instagram.com/yandex__turkiye/","type":"instagram","title":"Instagram"},{"url":"https://x.com/yndxturkiye","type":"x","title":"X"}],"categoriesLink":[],"disclaimer":"Seçili sitelerdeki metinlere göre Yazeka tarafından oluşturulan yanıtlardır. Hatalar içerebilir. Önemli bilgileri kontrol ediniz.","baobab":{"parentNode":{"context":{"genInfo":{"prefix":"5cnvw06-0-1"},"ui":"desktop","service":"neurolib","fast":{"name":"neuro_library","subtype":"footer"}}}}},"type":"neuro_library","subtype":"footer"}}