Buradasın
Mikroorganizmaların kontrol altına alınmasında fiziksel ve kimyasal etkenler nelerdir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Mikroorganizmaların kontrol altına alınmasında kullanılan fiziksel ve kimyasal etkenler şunlardır:
Fiziksel Etkenler:
- Isı: Nemli ısı (basınçlı buhar, pastörizasyon) ve kuru ısı (kuru hava sterilizasyonu) 125.
- Soğutma ve dondurma: Mikrobiyal büyümeyi yavaşlatır veya durdurur 135.
- Filtrasyon: Mikroorganizmaları sıvılardan veya havadan ayırır 35.
- Radyasyon: UV, X, gama ve katot ışınları 145.
Kimyasal Etkenler:
- Dezenfektanlar: Alkoller, halojenler, ağır metaller, yüzey aktif ajanlar, aldehitler 123.
- Antiseptikler: Canlı dokularda mikroorganizmaların gelişimini engelleyen veya öldüren kimyasal maddeler 5.
Etkenlerin etkinliğini etkileyen faktörler:
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: