Buradasın
Mikroorganizmaların kontrol altına alınmasında fiziksel ve kimyasal etkenler nelerdir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Mikroorganizmaların kontrol altına alınmasında kullanılan fiziksel ve kimyasal etkenler şunlardır:
Fiziksel Etkenler:
- Isı: Mikroorganizmaları yok etmek için en yaygın ve etkili yöntemdir 13. Yüksek ısı, enzim ve proteinlerini koagüle ederek mikroorganizmaların ölümüne neden olur 1.
- Işın: İyonize olmayan ışınlar (ultraviyole ışınları - UV) ve iyonize olan ışınlar (X ve Gama ışını) kullanılarak mikroorganizmaların DNA’sında hasar oluşturulur 1.
- Filtrasyon: Serum, aşı, enzim, vitamin ve antibiyotik gibi çözeltilerin filtrelerden süzülerek mikroorganizmalardan arındırılması işlemidir 1.
Kimyasal Etkenler:
- Dezenfektanlar: Cansız ortamlarda bulunan patojen mikroorganizmaları yok etmek veya etkisiz hale getirmek için kullanılır 12.
- Antibiyotikler: Bakterilerin üremesini önleyen veya ölümüne neden olan maddelerdir 12.
- Koruyucu maddeler: Gıdalarda doğal olarak bulunan veya ilave edilen, mikroorganizmaların gelişimini durduran maddelerdir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: