Hastanın aldığı ve çıkardığı sıvıların hesaplanması şu adımlarla yapılır: 1. Eller yıkanır ve hastanın kimlik doğrulaması yapılır. 2. Hastaya işlemin önemi anlatılır ve aldığı sıvıların ölçümünde kolaylık sağlaması için aynı bardağı kullanması istenir. 3. Çıkardığı sıvıların toplanması için ölçü kabı verilir. 4. Hastanın her sabah aynı saatte ve aynı giysilerle kilo takibi yapılır. 5. Hastanın aldığı tüm sıvılar ölçülerek kaydedilir (oral alım, IV sıvılar, irrigasyon sıvıları vb.). 6. Hastanın çıkardığı tüm sıvılar ölçülerek kaydedilir (idrar, kusma, dışkı, mide aspirasyonu vb.). 7. Görünmeyen sıvı kayıpları (ter, deri, akciğerler) göz önüne alınarak aldığı-çıkardığı sıvı miktarı değerlendirilir. 8. Genellikle 8 saatte bir ara toplam alınarak 24 saat sonunda genel toplam ve balans (aldığı-çıkardığı) hesaplanır. Hesaplama sonucunda, hastanın aldığı sıvı miktarı çıkardığından 200-400 ml fazla olduğunda aldığı-çıkardığı dengede demektir.