Suda genellikle bulunmayan özellikler şunlardır: Kötü koku ve tat: Su, fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler içermemelidir. Hastalık yapıcı mikroorganizmalar: Su, vibrio cholera, salmonella typhi, hepatit virüsü gibi hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir. Zehirli ve sağlığa zararlı kimyasal maddeler: Arsenik, kadmiyum, krom, kurşun, civa gibi zehirli maddeler ile baryum, nitrat, florür, radyoaktif maddeler, amonyum, klorür gibi sınır değerlerinin üzerinde sağlığa olumsuz etkileri olan maddeler suda bulunmamalıdır. Bulanıklık: Su, bulanık olmamalıdır; bulanıklık, suda asılı veya kolloidal maddelerden kaynaklanır. Bu özelliklerin bulunmaması, suyun içilebilir ve kullanılabilir olmasını sağlar.