Zile pekmezi yapımı için gerekli malzemeler: 10 kg üzüm; 3 kg pekmez toprağı. Yapılışı: 1. Üzüm ve pekmez toprağı birlikte ezilir ve şıra elde edilir. 2. Şıra, leğende kaynama noktasına kadar ısıtılır ve başka bir leğene alınıp soğuması beklenir. 3. Soğuyan şıra, berraklaşana kadar bekletilir (tortular dibe toplanır, suyu üste çıkana kadar) ve duru su süzülür. 4. Süzülen su, bakır bir tencereye alınır ve yöresel adı "güdel" olan tahta kaşıkla kısık ateşte karıştırılarak kaynatılır. 5. Köpüklenmesi ve taşması önlenerek çarpa çarpa beyazlaması sağlanır (bu işlem 6-7 saat devam eder). 6. Kaynama işlemi bitince karışım, saklama kaplarına boşaltılır. Ayrıca, zile pekmezi tarifi için şu malzemeler de kullanılabilir: 1,5 su bardağı üzüm pekmezi; 1 adet yumurta akı; 1 tatlı kaşığı buğday unu. Yapılışı: 1. Pekmez, derin ve geniş bir kaba alınır. 2. Üzerine yumurta akı ve buğday unu dökülerek mikserle 20 dakika kadar çırpılır. 3. Yoğun kıvama gelen pekmez, kavanozlara dökülür ve buzdolabında 2-3 gün bekletildikten sonra servis edilir.