Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Zile pekmezi yapmak için gerekli malzemeler:
Yapılışı:
- Üzüm şırası kestirmesi: Üzüm ve pekmez toprağı birlikte ezilir, şıra elde edilir 3.
- Kaynatma: Şıra, kaynama noktasına kadar ısıtılır ve başka bir leğene alınıp soğuması beklenir 3.
- Berraklaştırma: Soğuduktan sonra berraklaşana kadar bekletilir, tortular dibe çöker ve üstteki duru su süzülür 3.
- Kaynatma (devam): Duru su, bakır bir tencereye alınır ve yöresel adı "güdel" olan tahta bir kaşıkla kısık ateşte karıştırarak kaynatılır 3.
- Beyazlatma: Kepçe ile savurarak köpüklenmesi ve taşması engellenir, çarpa çarpa beyazlanması sağlanır 3. Bu işlem 6-7 saat devam eder 3.
- Saklama: İşlem tamamlandıktan sonra karışım saklama kaplarına boşaltılır 3.
Ayrıca, sadece üzüm pekmezi ve yumurta akı kullanılarak yapılan bir Zile pekmezi tarifi de bulunmaktadır 24.
Zile pekmezi yapımı için detaylı tariflere, Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün kültürportali.gov.tr adresindeki sayfasından da ulaşılabilir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: