Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Zeytin şekillendirmekten kasıt, zeytinlerin tatlanması için yapılan işlemler olabilir.
Zeytinlerin şekillendirilmesi için yapılan işlemlerden bazıları şunlardır:
- Çizme 2. Eti sert olan zeytin çeşitleri kullanılır 2. Zeytin daneleri uzunluğu boyunca üç yerinden ve et kısmının yarısına kadar ince ağızlı bir bıçakla çizilir 2. Çizilen zeytinler su dolu kaplara doldurulur ve su her gün veya gün aşırı değiştirilir 2. Bu işlem acılık kaybolana kadar (15-30 gün) sürer 2.
- Sele yöntemi 2. Zeytin daneleri ağaçta iyice kararıp olgunlaştıktan sonra hasat edilir 2. Zeytinler sele, sepet veya tahta sandıklar içerisine bir kat tuz, bir kat zeytin olacak şekilde istiflenir 2. Taneler tuzun etkisiyle suyunu salar ve 3-4 hafta içinde zeytinlerin acısı giderek yenilecek duruma gelir 2.
- Hava verilerek siyah zeytin yapımı 2. Salamuraya hava vermek suretiyle ortamdaki oksijen miktarı artırılır ve havalı ortamda gelişen mikroorganizmaların meydana getirdiği asitlik ile zeytindeki acılık maddesi kaybolur 2. Bu sayede zeytinler 3-4 ay gibi kısa zamanda tatlanmış olur 2.
Zeytin yapımı için bir uzmana danışılması önerilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: