Van cacığı sosu yapmak için gerekli malzemeler: 8 tepeleme yemek kaşığı süzme yoğurt; 2-3 adet sivri biber; 2-3 adet salatalık; yarım demet maydanoz ve dereotu; 2-3 dal taze soğan; 2 yemek kaşığı tereyağı (oda ısısında); 1 tatlı kaşığı tuz. Yapılışı: 1. Yoğurdu bir kaseye alın. 2. Salatalık, biber, soğan, maydanoz ve dereotunu ince ince doğrayın. 3. Doğradığınız sebzeleri yoğurda ekleyin ve karıştırın. 4. Tereyağı ve tuzu da ekleyerek, tereyağı iyice karışana dek kaşıkla karıştırmaya devam edin. 5. Üzerine zeytinyağı gezdirerek servis edin. Van cacığı, daha çok kahvaltı sofralarında, üzerine tereyağı parçaları eklenip, Van çöreği veya lavaş ekmeği ile servis edilir.