Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Tiramisu tatlısına "beni al, beni yukarı çek" denmesinin nedeni, afrodizyak özelliği olduğuna inanılmasıdır 1.
Bir söylentiye göre, 17. yüzyılda Toskana Dükü 3. Cosimo de Medici, Siena'da bir ziyaret sırasında şehrin pastacıları tarafından hazırlanan tatlıyı çok beğenir ve rahatsızlığına iyi geldiğini fark edince tarifi alıp Floransa'ya götürür 1. Tatlı, ilk başta "Dük'ün çorbası" ismiyle anılmaya başlar 1. Hem uyarıcı hem de afrodizyak etkisi olduğu için kısa sürede ünü ülke sınırlarını aşar ve romantik buluşmalardan önce tüketilmesi bir gelenek haline gelir 1.
Afrodizyak özelliği ön plana çıkınca "Dük'ün çorbası" ismi zamanla değişir ve "tiramisu" olur, bu da "beni tatmin et, beni yukarı çek, beni neşelendir, al götür" anlamına gelir 1.
Bir başka söylentiye göre ise tiramisu, 19. yüzyılda genelevleriyle meşhur olan Treviso'da ortaya çıkmıştır 1. "Beni al" anlamına gelen tiramisu, afrodizyak etkisi fark edilince ilk olarak genelevlerde servis edilmeye başlanmıştır 1.
Bu bilgiler, amatör tarihçiler tarafından ortaya atılmış olup yemek tarihçileri tarafından doğrulanmamıştır 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: