Cevizli tarator yapımı için gerekli malzemeler: 1 su bardağı ceviz içi; 1 su bardağı zeytinyağı; 4 diş sarımsak; 3 dilim ekmek; 6 yemek kaşığı domates salçası; Yarım yemek kaşığı karabiber; Yarım yemek kaşığı kimyon; 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber; Yarım limonun suyu; Tuz. Yapılışı: 1. Cevizleri mutfak robotunda iri çekin. 2. Ekmek içini mutfak robotunda çekip su ile nemlendirerek suyunu süzdürün. 3. Sarımsakları ince kıyın. 4. Salça, ekmek içi, ceviz ve sarımsağı bir kapta karıştırın. 5. Baharatlar, zeytinyağı ve limon suyunu ilave edip iyice karıştırın. 6. Servis tabağına alıp servis yapın. Alternatif tarif: Cevizli sebze tarator için malzemeler: 2 adet kabak; 2 adet havuç; 1 su bardağı süzme yoğurt; 1 su bardağı ceviz içi; 1 çay bardağı zeytinyağı; 3 diş sarımsak; Dereotu veya maydanoz. Yapılışı: 1. Havuç ve kabakları soyup rendeleyin. 2. Zeytinyağının yarısını bir tavaya, yarısını da diğer tavaya alıp ısıtın. 3. Ayrı ayrı hafif diri kalacak şekilde kavurun. 4. Sebzeler soğurken, sarımsakları soyup ezin. 5. Yoğurtları ve sarımsakları bir kaba alıp pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpın. 6. Cevizlerden 5-6 tanesini üzerini süslemek için ayırın. 7. Çırpılmış sarmısaklı yoğurda soğuyan sebzeleri ekleyip karıştırın. 8. Tuz ve dilerseniz pul biber ilave edin. 9. Taratoru buzdolabına alıp en az 1-2 saat dinlendirin. 10. Servis tabağına aldığınız sebze taratorun üzerine zeytinyağı gezdirip dereotu veya maydanoz ile süsleyerek soğuk servis edin.