Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Şişberek mantısı yapmak için gerekli malzemeler:
- 6 su bardağı un (1 bardağı açma payı) 3;
- 300 g yağsız kıyma 3;
- 2 kuru soğan 3;
- 1,5 kg koyun yoğurdu 3;
- 1 çay kaşığı karabiber 3;
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 3;
- 3 çorba kaşığı sıvı yağ 3;
- 2 tatlı kaşığı tuz (biri hamura) 3.
Yapılışı:
- Hamur Hazırlığı: 5 su bardağı un, yeterince su ve tuz ile yumuşak bir hamur yapılır, iyice özleştirilir ve üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir 3.
- İç Harcın Hazırlanması: Kıyma, 3 çorba kaşığı sıvı yağ ile kavrulup küçük küçük doğranmış soğan eklenir, soğanlar sararınca ateşten alınır 3. Bir çay kaşığı tuz, karabiber ve kırmızı biber eklenir ve soğutulur 3.
- Şişberek Şekillendirme: Hamur, portakal büyüklüğünde bezelere ayrılır ve her beze oklava ile 2 mm incelikte açılır 3. 2 parmak genişliğinde karelere kesilir ve her karenin ortasına 1 çay kaşığı kıymalı iç konur 3. Dört köşesi üstte birbirine birleştirilir 3.
- Kurutma: Temiz bir bezin üzerine serilerek güneşte en az 2 saat kurutulur 3.
- Pişirme: Süzülmüş yoğurt çelik bir tencereye alınır, bir tatlı kaşığı tuz eklenir ve kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir 3. Üzerine 5 su bardağı su ilave edilir, kaynayınca şişberekler eklenir ve yumuşayana kadar pişirilir (yaklaşık 10 dakika) 3. Üzerine nane serpilerek sıcakken servis yapılır 3.
Alternatif olarak, kurutma için zaman yoksa, şişberekler yağlanmış fırın tepsisinde pembeleşmeden pişirilebilir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: