Kruvasanların silindir şeklinde olmasının nedeni, kruvasan hamurunun açılma ve katlanma yöntemiyle ilgilidir. Kruvasan hamuru şu şekilde şekillendirilir: 1. Hamur dikdörtgen şeklinde açılır ve içine soğuk tereyağı yerleştirilir. 2. Hamur birkaç kez katlanır, bu işlem "zarf" şeklinde katlama olarak adlandırılır. 3. Hamur tekrar açılır ve ince üçgenler halinde kesilir. Bu katlama ve açma işlemi, hamurun birçok katmana sahip olmasını sağlar ve kruvasanlara karakteristik silindir şeklini verir. Tarihsel bir rivayete göre, kruvasanın şekli, 1683 yılında Osmanlı ordusunun Viyana'yı kuşattığı dönemde, Viyanalı fırıncıların Osmanlı'nın kazdığı tüneli fark edip şehri uyarmaları olayını anmak için hilal şeklinde yapılmıştır.