• Buradasın

    Sarımsak aşı hangi yöreye ait?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Sarımsak aşı, Gaziantep yöresine aittir 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Antep sarımsak aşı nasıl yapılır?

    Antep sarımsak aşı (şiveydiz) yapmak için gerekli malzemeler: 200 gram et (mümkünse kuzu eti); 5-6 dal taze sarımsak; 2-3 dal taze soğan; 2 su bardağı haşlanmış nohut; zeytinyağı ve tereyağı; tuz. Terbiyesi için: 1,5 su bardağı yoğurt; 1 yumurta sarısı; 2 yemek kaşığı un. Yapılışı: 1. Etleri kuşbaşı doğrayın ve düdüklü tencerede biraz zeytinyağında kavurun. 2. Üzerine biraz su ilave edip iyice pişirin. 3. Taze sarımsakları ve taze soğanı yıkayıp 2 cm uzunluğunda doğrayın. 4. Etlerin üzerine biraz zeytinyağı dökün, taze sarımsak ve soğanları ekleyip birkaç dakika kavurun. 5. İki bardak kaynar su ilave edip karıştırın. 6. Nohutları ekleyip kaynamaya bırakın. 7. Terbiyesi için yoğurt, un ve yumurtayı çırpın. 8. Çorbanın suyundan biraz alıp terbiyeye ilave ederek ılıtın. 9. Terbiyeyi çorbaya ekleyip karıştırarak kaynamaya bırakın. 10. Kıvamına göre su ilavesi yapın. 11. Ocaktan aldıktan sonra tuzunu ilave edip karıştırın. 12. Üzerine tereyağında kızdırılmış nane gezdirerek servis edin.

    Araban sarımsağı neden meşhur?

    Araban sarımsağının meşhur olmasının bazı nedenleri: Aroması ve lezzeti: Diğer sarımsaklara kıyasla daha fazla aromatik bileşenlere sahiptir. Diş ve kabuk yapısı: İri, albenisi yüksek, baş ve diş kabuk rengi beyaz, diş et rengi krem-sarıdır. Dayanıklılığı: Doğru koşullarda 10 aya kadar dayanabilir. Üretim koşulları: Araban Ovası'nın killi-tınlı ve humus oranı yüksek toprakları, sarımsağın kalitesini artırır. Erken hasat: İklim ve yetiştirme şartları nedeniyle erkenci bir sarımsak türüdür. Yüksek verim: Dekar başına 1500-2000 kilogram arasında ürün verebilir. Coğrafi işaret: 2020'de Türkiye, 2024'te ise Avrupa tarafından coğrafi işaretle tescillenmiştir.
    A vibrant field of garlic plants under the golden sun in Araban, Gaziantep, with farmers in traditional Turkish attire harvesting the fragrant bulbs.

    Araban sarımsak nerede meşhur?

    Araban sarımsağı, Gaziantep'in Araban ilçesinde meşhurdur. Araban sarımsağı, Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret tescili almış olup, yüksek aroması ve diş büyüklüğüyle tanınmaktadır.

    Kilis'in sarımsak aşı nasıl yapılır?

    Kilis'in sarımsak aşı tarifi: Malzemeler: 500 g yağsız kuşbaşı et; 1 kg taze sarımsak; 2 kg koyun yoğurdu; 1 yumurta; 1 çorba kaşığı un; 1 tatlı kaşığı tuz; 2 çorba kaşığı sıvı yağ. Yapılışı: 1. Yemeğe başlamadan 4-5 saat önce yoğurdun üzerine 1 çorba kaşığı tuz ve 3 su bardağı su konarak bez bir torba ile suyu süzülür. 2. Et, sıvı yağla birlikte tencerede kavrulur ve üzerine 6 su bardağı su ilave edilerek düdüklü tencerede etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. 3. Sarımsaklar soyulur, yıkanır ve 3 cm boyunda doğranır. 4. Pişen etin üzerine sarımsaklar eklenerek 5-10 dakika pişirilir. 5. Süzülen yoğurt çelik bir tencereye alınır. 6. Kısık ateşte sürekli karıştırılarak kaynatılır ve ateşten alınır. 7. Yemeğin suyundan birkaç kepçe yoğurda karıştırılır ve yoğurt yemeğe ilave edilir. 8. Üzerine karabiber serpilir. 9. Firik pilavı veya bulgur pilavı ile servis yapılır. Not: İstenirse yarım kg soğan, yarım kg sarımsakla da hazırlanabilir.