Araban sarımsağının meşhur olmasının bazı nedenleri: Aroması ve lezzeti: Diğer sarımsaklara kıyasla daha fazla aromatik bileşenlere sahiptir. Diş ve kabuk yapısı: İri, albenisi yüksek, baş ve diş kabuk rengi beyaz, diş et rengi krem-sarıdır. Dayanıklılığı: Doğru koşullarda 10 aya kadar dayanabilir. Üretim koşulları: Araban Ovası'nın killi-tınlı ve humus oranı yüksek toprakları, sarımsağın kalitesini artırır. Erken hasat: İklim ve yetiştirme şartları nedeniyle erkenci bir sarımsak türüdür. Yüksek verim: Dekar başına 1500-2000 kilogram arasında ürün verebilir. Coğrafi işaret: 2020'de Türkiye, 2024'te ise Avrupa tarafından coğrafi işaretle tescillenmiştir.