Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Araban sarımsağının meşhur olmasının bazı nedenleri:
- Aroması ve lezzeti: Diğer sarımsaklara kıyasla daha fazla aromatik bileşenlere sahiptir 14.
- Diş ve kabuk yapısı: İri, albenisi yüksek, baş ve diş kabuk rengi beyaz, diş et rengi krem-sarıdır 1.
- Dayanıklılığı: Doğru koşullarda 10 aya kadar dayanabilir 2.
- Üretim koşulları: Araban Ovası'nın killi-tınlı ve humus oranı yüksek toprakları, sarımsağın kalitesini artırır 1.
- Erken hasat: İklim ve yetiştirme şartları nedeniyle erkenci bir sarımsak türüdür 1.
- Yüksek verim: Dekar başına 1500-2000 kilogram arasında ürün verebilir 1.
- Coğrafi işaret: 2020'de Türkiye, 2024'te ise Avrupa tarafından coğrafi işaretle tescillenmiştir 24.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: