Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Salça standartları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen "Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği" ile belirlenmiştir 14. Bu standartlara göre salçada şu özellikler aranır:
- Renk, Tat ve Koku: Salça, kendine has renk, tat ve kokuda olmalı, yabancı madde içermemelidir 1.
- Ambalaj Dolum Oranı: Ambalaj doldurma oranı yüzde 90'dan az olamaz 1.
- Küf ve Şeker Miktarı: Domates salçasında küf gibi siyah leke miktarı 10 gramda en çok 7, domates püresinde ise en çok 5 adet olmalıdır 1.
- Asitlik Miktarı: Domates salçasının ve domates püresinin invert şeker miktarı, toplam kuru maddede kütlece yüzde 40'tan az olamaz 1.
- Toplam Tuz Miktarı: Hammaddenin doğasından gelen tuz miktarı, kuru maddede kütlece yüzde 3'ü, toplam tuz miktarı ise yüzde 5'i geçmemelidir 1.
- pH Değeri: Domates salçasının pH değeri en az 3,9 en çok 4,6, biber salçasının ise en az 4,6 en çok 5 olmalıdır 1.
- Karıştırma ve Aroma Vericiler: Tebliğ kapsamındaki ürünler birbirleri ile karıştırılarak piyasaya arz edilemez ve aroma verici ile aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri ilave edilemez 1.
- Etiketleme: Salça etiketlerinde tüketiciyi yanıltacak şekilde ürün isimleri ve resimler yer alamaz 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: