Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Peynire tuz atılma nedenleri şunlardır:
- Koruma: Tuz, patojen ve saprofit mikroorganizmaların aktivitelerini engelleyerek peynirin dayanımını ve raf ömrünü artırır 15.
- Tat ve aroma: Tuzun, peynirin tadına ve aromasına olumlu katkısı vardır 13.
- Sinerezis: Tuz, pıhtıda sinerezisi etkileyerek peyniraltı suyunun ayrılmasına yardımcı olur, böylece peynirin su içeriği azalır 1.
- Yapı: Tuz, proteinlerin hidrasyonunu, çözünürlüğünü ve agregasyonunu etkileyerek peynirin yapısını değiştirir 1.
- Kabuk oluşumu: Tuz, kabuklu peynirlerde yüzeydeki protein hidrasyonunu azaltarak kabuk oluşumunu kolaylaştırır 13.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: