Patates mantısı çanak yapmak için aşağıdaki adımlar izlenebilir: 1. Malzemelerin hazırlanması. 5-6 adet haşlanmış patates; 1 tatlı kaşığı tuz; yarım demet maydanoz (ince kıyılmış); 1 çay kaşığı pul biber; 1 çay kaşığı karabiber. 2. Patates püresinin hazırlanması. Haşlanmış patatesleri derin bir kapta püre haline getirin. Tuz, pul biber, karabiber ve maydanozu patateslerin üzerine ilave edip güzelce karıştırın. 3. Çanakların oluşturulması. Hazırlamış olduğunuz patates püresinden ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın. Yuvarladıktan sonra tam ortasına parmağınızla bastırarak çanak şeklini verin. 4. Kıymalı harcın hazırlanması (isteğe bağlı). Kıymalı harç için sıvıyağı bir tavada kızdırın ve kıymayı ilave edin, suyunu salıp çekene kadar kavurun. Kavrulan kıymanın içerisine rendelenmiş domates ekleyin, biraz karıştırdıktan sonra baharatları ve en son maydanozu ekleyip harmanlayın ve ocaktan alın. 5. Çanakların doldurulması. Soğuyan kıymayı çanak patateslerin içerisine doldurun. 6. Servis. Patates mantısını servis tabağına alın. Yoğurtlu sos için bir kapta yoğurdu çırpın, içerisine sarımsak ve baharatları ekleyip karıştırın. Patates mantısının üzerine ilave edin. Bir tavada tereyağını eritin, kuru nane ekleyin ve yoğurdun üzerine gezdirin. Patates mantısı çanak yapmak için farklı tarifler de bulunabilir.