Kayısı ve tarçınla çeşitli tarifler yapılabilir: 1. Kuru Kayısı Kompostosu: İri ve zedesiz kuru kayısılar bütün olarak bırakılır veya ikiye bölünür, şeker taneleri eriyene kadar karıştırılan şerbet karışımına eklenir ve kısık ateşte pişirilir. 2. Kayısılı Tost: Kayısılar ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkarıp, toz şeker ve çubuk tarçınla birlikte pişirerek tost ekmeklerinin arasına koyup, tost makinesinde pişirebilirsiniz. 3. Kayısılı Kuzu Yahni: Kuru kayısıları sıcak suda bekletip, kuşbaşı kuzu eti, soğan ve pekmezle birlikte pişirerek hafif sulu bir yahni elde edebilirsiniz. 4. Kayısılı Muffin: Kayısıları ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkarıp, muffin hamuruna ekleyerek fırında pişirebilirsiniz.