En güzel ezme tarifi için aşağıdaki malzemeler ve adımlar izlenebilir: Malzemeler: 5 adet domates; 1 adet soğan; 2 adet kırmızı biber; 2 adet yeşil biber; 2 diş sarımsak; çeyrek demet maydanoz; 1 yemek kaşığı domates-biber salçası; yarım çay bardağı zeytinyağı; 1 tatlı kaşığı kuru nane; 1 tatlı kaşığı sumak; 1 çay kaşığı tuz; 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber. Yapılışı: 1. Domatesleri birkaç parçaya kesip rondoya alın. 2. Kapya biber ve yeşil biberin çekirdeklerini temizledikten sonra rondoya ekleyin. 3. Üzerine sarımsakları ve soğanı alarak tüm malzemeler güzelce parçalanana kadar rondoyu çalıştırın. 4. Hazır olan karışımı süzgece alıp, suyu gidene kadar 10-15 dakika bekletin. 5. Bir kaseye domates salçası, biber salçası, tuz, pul biber, kuru nane, sumak ve zeytinyağını alıp tel çırpıcı ile karıştırın. 6. Suyunu süzdüğünüz sebzeleri ve ince kıydığınız maydanozu ekleyip güzelce karıştırın. 7. Hazır olan ezmeyi servis tabağına alıp, üzerini süsleyerek servis edin. Ezmenin lezzetini artırmak için baharatları damak zevkinize göre artırabilir veya nar ekşisi ekleyebilirsiniz.