Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Glisemik indeks (Gİ), karbonhidrat içeren yiyeceklerin kan şekerini yükseltme hızını ölçme sistemidir 12.
Bu indeks, 0 ile 100 arasında bir değerle ifade edilir ve en yüksek değer saf glikozun (şekerin) glisemik indeksi olarak kabul edilir 3.
Gİ'ye göre besinler üç ana kategoriye ayrılır:
- Düşük glisemik indeks (55 veya daha az): früktoz, bakliyat, çoğu sebzeler, elma, portakal 12.
- Orta glisemik indeks (56–69): beyaz şeker, bozulmamış tam buğday, üzüm suyu, kuru üzümler, erikler 12.
- Yüksek glisemik indeks (70 ve üzeri): glikoz, beyaz ekmek, beyaz pirinç, işlenmiş meyve suları, muz, karpuz 12.
Gİ, diyabet hastaları ve sağlıklı beslenmek isteyenler için önemli bir rehberdir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: