Çıtır soğan yapmak için iki farklı tarif: 1. Taze çıtır soğan tarifi: Malzemeler: 5-6 dal taze soğan (yeşil kısmı ile birlikte), yarım su bardağı un, 1/4 su bardağı mısır nişastası, yarım çay kaşığı karbonat, yarım çay kaşığı tuz, karabiber, 1/3 su bardağı soğuk su, sıvı yağ. Yapılışı: 1. Soğanları yıkayıp kurulayın ve 4-5 cm uzunluğunda doğrayın. 2. Bir kapta un, nişasta, karbonat, tuz ve karabiberi karıştırın, üzerine soğuk su ekleyerek kıvamlı bir hamur elde edin. 3. Doğranmış taze soğanları bu karışıma ekleyip güzelce harmanlayın. 4. Derin bir tavada yağı ısıtın, soğanları parça parça yağa bırakıp altın rengini alana kadar kızartın. 5. Kağıt havlu üzerine çıkararak fazla yağını süzdürün ve sıcak servis edin. 2. Çıtır soğan halkası tarifi: Malzemeler: 1-2 soğan, 2 yemek kaşığı nişasta, 4 yemek kaşığı mısır unu, 3 yemek kaşığı beyaz un, 1 çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu, 1 çay bardağı maden suyu, tuz, karabiber, galeta unu, sıvı yağ. Yapılışı: 1. Soğanı soyup yıkadıktan sonra halka halka doğrayın ve birbirinden ayırın. 2. Bir kapta nişasta, un, mısır unu, tuz ve karabiberi karıştırın, üzerine maden suyu ekleyip çırpın. 3. Soğan halkalarını önce hamurlu sosa, ardından galeta ununa bulayıp kızgın yağda arkalı önlü kızartın. Püf noktaları: Soğanları iyice kurulayın, ıslak kalırlarsa hamur tutmaz ve yağda patlamaya neden olur. Hamur kıvamı ne çok sıvı ne çok koyu olmalı, krep hamurundan biraz daha yoğun olmalı. Yağ yeterince kızgın olmalı, soğuk yağda pişerse hamur yağ çeker.