Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çilekte ön soğutma, ürünün hasattan sonra sıcaklığının hızla düşürülmesi işlemidir 5. Bu işlem, çileklerin kalitesini korumak ve raf ömrünü uzatmak için önemlidir 4.
Ön soğutma yöntemleri:
- Paletlenmiş halde zorlanmış hava akımı ile ön soğutma: Bu yöntemle çileğin sıcaklığı 1 saatte 1 °C'ye düşürülebilir 1.
- Geleneksel mekanik dondurma: Ürünler, soğuk hava ile soğutulan geniş odalarda taşıyıcıların içerisinde soğutulur, bu işlem 15-30 saat sürer 2.
- IQF yöntemi: Üzümsü meyveler, akışkan yataklı dondurucularda tek tek ve hızlı bir şekilde dondurulur 24. Bu yöntemde çilekler, delikli bir bant üzerinde soğuk hava veya azot yardımı ile akışkanlık sağlanarak 9-13 dakika içinde dondurulur 12.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: