Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çilekte ön soğutma, meyvelerin bünyesindeki suyu kaybetmeden en hızlı şekilde, ürünün merkez sıcaklığı depolama sıcaklığına gelene kadar soğutulması işlemidir 1.
Ön soğutma için iki önemli adım gereklidir:
- Doğru planlanmış “Zorlanmış Hava Akımı” 1.
- Yüksek hızlı hava akımı içinde kalan ürünün su kaybetmemesi için “Doymuş Havanın” oda içinde sağlanması 1.
Ayrıca, çileklerin 4,4 °C veya daha düşük sıcaklıkta ön soğutulması önerilir 2.
Ön soğutma işlemi hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki kaynaklar kullanılabilir:
- Terkan Isı Sistemleri: Zorlanmış hava akımlı ön soğutma hakkında detaylı bilgi sunar 1.
- Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri: Çilek hasadı ve depolama koşulları hakkında bilgiler içerir 2.
- Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi: Basınçlı hava ile ön soğutma ve modifiye atmosfer torbalarının çilek kalitesi üzerindeki etkilerini araştırır 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: