Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çeçil peyniri yapmak için gerekli malzemeler:
- süt (genellikle inek sütü, ancak koyun veya keçi sütü de kullanılabilir) 135;
- termofilik kültür veya yoğurt 15;
- peynir mayası 15.
Yapılışı:
- Sütün hazırlanması: 30 dereceye gelmiş sütte termofilik kültür ilave edilir ve 15 saat olgunlaşması için beklenir 1.
- Mayalama ve pıhtılaştırma: Sütün kaymağı alınır, soğuk ortamda olgunlaşan süte peynir mayası eklenir ve 15 dakika beklenir 1.
- Teleme oluşumu: Süt ocakta karıştırılarak 45 dakika içinde teleme oluşması sağlanır 1.
- Yoğurma ve liflendirme: Teleme kepçeye sarılarak başka bir kaba alınır ve yoğurma işlemine geçilir 14. Bu işlem sırasında peynir tel tel birbirinden ayrılır 14.
- Tuzlama ve dinlendirme: Lif lif ayrılan peynir, %12 oranında tuzlu salamuraya yatırılır ve 2 saat bekletilir 1. Ardından serin bir ortamda kurutularak tüketilmeye hazır hale getirilir 3.
Çeçil peyniri yapımı, geleneksel yöntemlerle oldukça zahmetli bir süreç olsa da, evde de denenebilir 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: