Çeçil peyniri yapmak için gerekli malzemeler: süt (genellikle inek sütü, ancak koyun veya keçi sütü de kullanılabilir); termofilik kültür veya yoğurt; peynir mayası. Yapılışı: 1. Sütün hazırlanması: 30 dereceye gelmiş sütte termofilik kültür ilave edilir ve 15 saat olgunlaşması için beklenir. 2. Mayalama ve pıhtılaştırma: Sütün kaymağı alınır, soğuk ortamda olgunlaşan süte peynir mayası eklenir ve 15 dakika beklenir. 3. Teleme oluşumu: Süt ocakta karıştırılarak 45 dakika içinde teleme oluşması sağlanır. 4. Yoğurma ve liflendirme: Teleme kepçeye sarılarak başka bir kaba alınır ve yoğurma işlemine geçilir. 5. Tuzlama ve dinlendirme: Lif lif ayrılan peynir, %12 oranında tuzlu salamuraya yatırılır ve 2 saat bekletilir. Çeçil peyniri yapımı, geleneksel yöntemlerle oldukça zahmetli bir süreç olsa da, evde de denenebilir.