Batırık yapımı için gerekli malzemeler: 2 su bardağı ince bulgur; 1 su bardağı tahin; 1 yemek kaşığı domates salçası; 1 küçük boy kuru soğan; Yarım demet maydanoz; 2 yeşil biber; Yarım demet nane; 5-6 taze soğan; 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı; Yarım limon suyu; 1 tatlı kaşığı pul biber; 1 çay kaşığı kimyon; 5 su bardağı soğuk su; 1 çay bardağı soğuk su; 5 yaprak marul. Yapılışı: 1. Domates kurusunu üzerini geçecek kadar sıcak suyla ıslatın. 2. Bulguru tepsiye alın ve üzerine 10 dakika beklettiğiniz domates kurusunu ekleyin. 3. Salçayı da ilave edip yoğurun. 4. İnce kıyılmış soğan, maydanoz, yeşil biber ve yeşil soğanı ekleyin, yoğurmaya devam edin. 5. En son tahin ve baharatları ekleyip kıvam alıncaya kadar yoğurun. 6. Köfteleri şekillendirirken ellerinizi hafifçe ıslatmak, köftelerin daha düzgün ve pürüzsüz olmasını sağlayacaktır. 7. Bir kısmına elinizle köfte şekli verin, bir kısmını da bir kaseye alıp üzerine soğuk su ekleyerek karıştırarak sos elde edin. 8. Batırığı asma yaprağı veya marul ile servis edin. Batırık, İç Anadolu ve Akdeniz yörelerinde genellikle çay saatlerinde yapılır.