Balkan çöreğinin sosu için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları şunlardır: Malzemeler: - 1 kilogram domates - 1 kilogram patlıcan - 1 kilogram kapya biber - 1 kilogram havuç - 1 baş sarımsak - 1 yemek kaşığı kaya tuzu - 1 yemek kaşığı toz şeker - 1 çay bardağı sıvı yağ - 1 çay bardağı elma sirkesi - 1 tutam maydanoz Yapılışı: 1. Bütün malzemeleri yıkayıp kurulayın. 2. Kapya biberi fırında veya ocakta közleyin. 3. Patlıcanları ocakta közleyin. 4. Havuçları rendeleyip 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile biraz kavurun. 5. Tencerenin içine rendelediğiniz kabuksuz domatesleri alarak fazla suyunu çektirin. 6. Sonrasında biraz kavurduğunuz havuçları ekleyerek pişirmeye devam edin. 7. Közlediğiniz patlıcanları ve kapya biberin kabuklarını soyarak doğrayın. 8. Ayıkladığınız bir baş sarımsağı ve maydanozu ince ince doğrayın. 9. Tencerenin içine önce biber ve patlıcanları ekleyin. 10. Tüm malzemeyi blendırdan geçirin. 11. Sonrasında sarımsak, maydanoz, tuz, şeker, sirke ve sıvı yağı ekleyerek 15 dakika kadar malzemeler birleşene kadar kaynatın. 12. Soğuyunca kahvaltınızda tüketebilirsiniz.