Osmanlı usulü ayva yahnisi yapmak için gerekli malzemeler: 2 adet ayva; 300 gram kuşbaşı dana eti; 2 adet patates; 10 adet arpacık soğan; 1 baş sarımsak; 2 adet orta boy havuç; 1 çay kaşığı tuz; 1 çay kaşığı toz şeker; Yarım çay kaşığı karabiber; 1 yemek kaşığı tereyağı; 3 yemek kaşığı zeytinyağı; 4 su bardağı su. Yapılışı: 1. Etleri tencereye alın, suyunu salıp çekinceye kadar 5 dakika pişirin. 2. Yağları, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. 3. Su ekleyip 15 dakika pişirin, ardından sirkeyi ekleyip 15 dakika daha pişirin. 4. Ayvaları, havucu, patatesi küp küp doğrayın ve etlere ilave edin. 5. Soğan ve sarımsağı da ekleyin, suyunu, tuzunu ve baharatlarını koyup kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte pişmeye bırakın. 6. Pişip pişmediğini kontrol ettikten sonra ocağı kapatıp servis edin. Osmanlı mutfağına domatesin geç girmesi sebebiyle, özellikle et yemeklerinde tat vermesi amacıyla meyvelere yer verilmiştir.