Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Afyon'un en meşhur yemeği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır.
Bazı kaynaklara göre Afyon'un en meşhur yemekleri şunlardır:
- Afyon sucuğu 234. Afyon sucuğu, Türkiye'nin en meşhur ve coğrafi işaretli lezzetlerinden biridir 3.
- Afyon kaymağı 2. Manda yoğurdu kullanılarak elde edilen Afyon kaymağı, kahvaltılarda, yemeklerde ve tatlılarda kullanılmaktadır 2.
- Afyon kebabı 15. Sinirleri alınmış kuzu etinin saatlerce kaynatılması ve pamuk gibi yumuşacık bir dokuya kavuşmasıyla hazırlanan Afyon kebabı, zanaatkar et lokantalarının da olmazsa olmazıdır 5.
- Keşkek 15. Dövme, aşurelik buğday ve nohutun başrol oynadığı keşkek, Afyon’un her yerinde birçok lokantada bulunabilen, ancak en çok da Şuhut ilçesinin bir yemeği olarak bilinen bir yemektir 5.
- Çullama köfte 45. Kıyma, ince bulgur ve yumurta ile hazırlanan çullama köfte, az malzeme ile yapılmasına rağmen lezzeti ile damaklarda iz bırakmaktadır 4.
Diğer kaynaklara göre ise Afyon'un en meşhur yemekleri şunlardır:
- Ağzı açık 14. Afyon’da hazırlanan ağzı açık genellikle kıymalı bir harç ile doldurulmakta, üstünde küçük bir kısım açık bırakılmaktadır 4.
- Bükme 34. Klasik böreklerden daha farklı bir hamura sahip olan bükme, genellikle mercimekle yapılmaktadır 4.
- İlibada sarması 13. İlibada bitkisinin yapraklarıyla yapılan bu sarma, iç harcı olarak ince bulgur, dövülmüş buğday ve çeşitli baharatların bir araya gelmesiyle hazırlanmaktadır 3.
- Zürbiye 34. Bol miktarda soğan ve dana eti kullanılan zürbiye, özellikle kış aylarında tercih edilmektedir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: