Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Afyonkarahisar usulü haşhaşlı börek yapmak için gerekli malzemeler:
- 4 adet yufka 1;
- 1,5 su bardağı sıvı yağ 1;
- 4 yemek kaşığı ezilmiş haşhaş 1;
- İç harcı için 2,5 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber 1;
- Üzeri için 1 yumurta sarısı 1.
Yapılışı:
- Sıvı yağ ve ezilmiş haşhaş karıştırılır 1.
- Bir yufka tezgaha serilir, üzerine haşhaşlı yağ sürülür 1.
- İkinci yufka serilir, tekrar yağlı haşhaş sürülür 1.
- Yufkalar üçgen şeklinde 12 parçaya kesilir 1.
- Her parçanın iki yanı katlanıp iç harçtan iki tatlı kaşığı konularak sigara böreği şeklinde sarılır 1.
- Yağlı kağıt serili tepsiye dizilir, üzerine yumurta sarısı sürülür ve haşhaş tohumu serpilir 5.
- Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında alt ve üst kısmı kızarana kadar, yaklaşık 35 dakika pişirilir 15.
Afyon'da haşhaşlı börek genellikle sade yapılır, ancak bazı yörelerde iç harca ceviz de eklenebilir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: