Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Maksimum mikrobiyolojik limit, bir ürünün veya gıda partisinin kabul edilebilirliğini tanımlayan, mikroorganizmaların varlığına/yokluğuna ya da sayısına ve/veya bunların kütle, hacim, alan veya parti birimi başına toksinlerinin ve metabolitlerinin miktarına dayalı kriterlerdir 4.
Örneğin, kozmetik ürünlerde toplam aerobik mezofilik mikroorganizma sayısı açısından iki farklı limit bulunmaktadır:
- 1. Grup ürünler (göz bölgesine uygulanan ürünler, mukoz membran bölgesine yönelik ürünler ve 3 yaş altı çocuklara yönelik ürünler) için maksimum 100 cfu/g 3.
- 2. Grup ürünler (diğer tüm ürünler) için maksimum 1000 cfu/g 3.
Gıda ürünlerinde ise, örneğin, tüketime hazır her türlü salatada S. aureus'un maksimum 100 cfu/gr bulunmasına izin verilmektedir 1.
Mikrobiyolojik limitler, Codex Alimentarius gibi uluslararası komisyonlar tarafından önerilen ve zorunlu olarak iki grupta incelenir:
- Mikrobiyolojik limitler 2. Üreticiyi ilgilendiren, hammadde alımından işlenme ve ambalajlama safhalarında belirli bir kaliteyi sağlamak için hazırlanmış kriterlerdir 2.
- Mikrobiyolojik spesifikasyonlar 2. İşletmelerde otokontrol amaçlı veya uluslararası ticarette ticari spesifikasyonlar olarak kullanılır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: