Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Laktoz intoleransı, vücudun süt ve süt ürünlerinde bulunan doğal şeker laktozu sindirememesi durumudur 135.
Bu durum, ince bağırsakta üretilen ve laktozu parçalamakla görevli olan laktaz enziminin yetersizliği veya tamamen eksik olması sonucunda ortaya çıkar 35.
Laktoz sindirilemediğinde, kalın bağırsağa geçer ve burada bakteriler tarafından fermente edilerek gaz, şişkinlik, ishal gibi sindirim sorunlarına neden olur 35.
Laktoz intoleransının başlıca türleri şunlardır:
- Birincil (primer) laktoz intoleransı 125. Genetik olarak belirlenir ve laktaz üretiminin yaşla birlikte azalmasıyla ortaya çıkar 125.
- İkincil (sekonder) laktoz intoleransı 125. Bağırsakların zarar görmesi, laktaz üretiminin azalmasına veya durmasına neden olabilir 5.
- Konjenital laktoz intoleransı 5. Doğuştan laktaz üretememe durumudur 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: