• Buradasın

    H1 antihistaminik reseptör nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    H1 antihistaminik reseptör, histamin reseptörlerinden biridir ve vücutta nöronlar, solunum yollarındaki düz kas hücreleri ve kan damarları gibi çeşitli yerlerde bulunur 3.
    H1 reseptörlerinin aktivasyonu, alerji ve anafilaksi semptomlarına yol açar 3. Bu semptomlardan bazıları şunlardır:
    • kaşıntılı cilt 3;
    • kan damarlarının genişlemesi 3;
    • düşük kan basıncı 3;
    • kalp hızında artış 3;
    • kızarma 3;
    • solunum yollarının daralması 3.
    H1 antihistaminikler, H1 reseptörlerini bloke ederek alerji semptomlarını hafifletir 34. Bu ilaçlar, polen ve evcil hayvan tüylerinin neden olduğu alerjiler gibi durumlarda kullanılır 34.
    Antihistaminiklerin kullanımı öncesinde mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Efektör ve reseptör nedir?

    Reseptör, hücrelerin yüzeyinde veya içinde bulunan ve sinyal moleküllerini (ligandlar) alarak hücrelerin ne yapacağını belirleyen proteinlerdir. Efektör ise, reseptörlerin etkisiyle biyolojik uyarı şeklinde bilgi alan ve bu bilgiyi işleyen yapılardır. Reseptörlerin bazı türleri: Hücre yüzey reseptörleri: Hücre zarında bulunur ve peptitler, protein hormonları gibi büyük hidrofilik ligandlara bağlanır. Hücre içi reseptörler: Hücrenin sitoplazmasında veya çekirdeğinde bulunur. Efektörlerin bazı türleri: enzimler; iyon kanalları; taşıma sistemleri (taşıt proteinler, pompalar).

    Antihis ilaçlar hangileri?

    Bazı antihistaminik ilaçlar: Setirizin. Loratadin. Feksofenadin. Levosetirizin. Desloratadin. Difenhidramin. Antihistaminik ilaçlar, alerjinin oluşturduğu şikayetleri hafifletmek için kullanılır ancak alerjiyi veya enfeksiyonu tedavi etmezler. Antihistaminik ilaç kullanmadan önce bir doktora danışılması önerilir.

    Antihistaminik ne işe yarar?

    Antihistaminikler, vücutta histamin adı verilen bir kimyasalın salınmasını engelleyerek alerjik semptomları hafifletir. Başlıca kullanım alanları: Saman nezlesi ve mevsimsel alerjiler. Kurdeşen. Alerjik konjonktivit. Alerjik astım. İlaç alerjileri. Böcek ısırıkları veya sokmaları. Kaşıntılı döküntüler (histamin kaynaklı olmayan durumlar hariç). Mide bulantısı ve kusma hissi, vertigo gibi rahatsızlıklar (sadece bazı antihistaminikler). Antihistaminikler, reçeteyle veya reçetesiz olarak satın alınabilir.

    Histamin alerjisinde hangi belirtiler olur?

    Histamin alerjisinde ortaya çıkan belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir, ancak genel olarak şu semptomlar görülür: 1. Sindirim Sistemi Belirtileri: Karın ağrısı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık, mide bulantısı. 2. Cilt Belirtileri: Kızarıklık, sıcak basması, kurdeşen, kaşıntı, egzama veya ciltte döküntüler. 3. Solunum Sistemi Belirtileri: Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hırıltılı solunum, astım benzeri semptomlar. 4. Kardiyovasküler Sistem Belirtileri: Düşük tansiyon, hızlı veya düzensiz kalp atışı, baş dönmesi. 5. Sinir Sistemi Belirtileri: Baş ağrısı veya migren, yorgunluk, anksiyete, uykusuzluk. Histamin alerjisinin teşhisi ve tedavisi için bir doktora başvurulması önerilir.

    H1 reseptörü ne işe yarar?

    H1 reseptörü, histamin tarafından aktive edilen ve alerjik reaksiyonlar ile inflamasyon süreçlerinde rol oynayan bir reseptördür. H1 reseptörlerinin bazı işlevleri: Uyku-uyanıklık döngülerinin düzenlenmesi. Gıda alımının düzenlenmesi. Vücut ısısının düzenlenmesi. Duygular ve hafıza ile ilgili süreçlerin desteklenmesi. H1 reseptörlerinin aktivasyonu, kaşıntı, kızarıklık, ödem, kan damarlarının genişlemesi ve solunum yollarında daralma gibi semptomlara yol açabilir. H1 reseptörlerini bloke eden antihistaminikler, alerji semptomlarını tedavi etmek için kullanılır.

    Histamin nerede üretilir?

    Histamin, vücutta doğal olarak beyaz kan hücrelerinden (mast hücreleri ve bazofiller) üretilir. Ayrıca, histamin içeren bazı yiyeceklerin tüketilmesi ile de vücuda histamin alınabilir. Histamin açısından zengin bazı yiyecekler: alkol; yoğurt ve süt ürünleri; kurutulmuş meyveler; avokado; patlıcan; ıspanak; balık ve kabuklu deniz ürünleri; işlenmiş veya tütsülenmiş etler.

    Histamin hangi durumlarda artar?

    Histamin seviyesinin artmasının bazı nedenleri: DAO (diamin oksidaz) enzim eksikliği. Histamin içeren gıdaların aşırı tüketimi. Bazı ilaçların kullanımı. Gastrointestinal bozukluklar. Bağırsakta bakteriyel aşırı büyüme.