• Buradasın

    Yetki nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Yetki — bir görevi, bir işi yasaların verdiği imkânlara göre, belli şartlarla yürütmeyi sağlayan hak, salahiyet, mezuniyet 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Tr yetki belgesi nedir?
    Yetki belgesi, iş hukukunda bir kurum veya yetkili makam tarafından gerçek veya tüzel kişiye verilen, sınırları belirlenmiş bir görevi yürütme veya sorumluluklar bütününü üstlenme yetkisini ifade eder. Türkiye'de bazı yetki belgesi türleri şunlardır: 1. T Türü Yetki Belgesi: Karayolu taşımacılığı alanında yolcu veya eşya terminallerinin işletilmesi için alınması zorunlu belgedir. 2. Satış Yetki Belgesi: İkinci el motorlu kara taşıtları satışı yapanlar için gerekli belgedir. 3. Gayrimenkul Yetki Belgesi: Taşınmaz malların devir işlemi yapabilmesi için tüzel kişilerden istenen belgedir. Yetki belgeleri genellikle sınırlı geçerlilik süresine sahiptir ve bu süre sonunda yenilenmeleri gerekir.
    Tr yetki belgesi nedir?
    Yetki belgesini kimler alabilir?
    Yetki belgesini aşağıdaki kişiler ve kurumlar alabilir: 1. İş hukuku: Gerçek veya tüzel kişiler, belirli bir görevi yürütme veya sorumluluklar bütününü üstlenme yetkisini almak için yetki belgesi alabilirler. 2. Taşınmaz ticareti: Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârlar, işletmeleri adına yetki belgesi almak zorundadır. 3. Uluslararası taşımacılık: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilen L2 Yetki Belgesi, kendi adlarına ve hesaplarına, üçüncü şahıslara ait taşıtlarla yük ve eşya taşımacılığı yapmak isteyen firmalar tarafından alınabilir. 4. Eğitim: İlk yardım eğitimi verebilmek için Sağlık Bakanlığı'ndan yetki belgesi almak gerekmektedir.
    Yetki belgesini kimler alabilir?
    Ortak yetki temsil ne demek?
    Ortak yetki temsil, iş ortaklarının veya sahiplerin birlikte bir şirketi temsil etme yetkisine sahip olması durumunu ifade eder. Bu durumda, ortaklardan herhangi biri, diğer ortağın onayını almadan şirketi yasal olarak bağlayıcı kararlar alamaz veya şirketi temsil edemez.
    Ortak yetki temsil ne demek?
    Görev ve yetki farkı nasıl anlaşılır?
    Görev ve yetki kavramları arasındaki fark şu şekilde anlaşılabilir: - Görev, bir kişinin veya kuruluşun yapması gereken belirli işleri ifade eder. - Yetki, bir kişinin belirli görevleri yerine getirme yeteneği veya izni anlamına gelir.
    Görev ve yetki farkı nasıl anlaşılır?
    M türü yetki belgesi nedir?
    M türü yetki belgesi, ticari amaçla tarifeli olarak kargo işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen bir belgedir. Bu belge, Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında zorunlu olup, faaliyetin şekline göre üç farklı türe ayrılır: M1, M2 ve M3 yetki belgeleri: 1. M1 yetki belgesi: Sadece şehir içi kargo taşımacılığı için verilir. 2. M2 yetki belgesi: Yurtiçi kargo işletmeciliği için verilir. 3. M3 yetki belgesi: Yurtiçi ve uluslararası kargo taşımacılığı için verilir.
    M türü yetki belgesi nedir?
    Yetki devri nasıl yapılır?
    Yetki devri yapmak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir: 1. İhtiyacın Ortaya Çıkması: Yetki devrinin gerekli olduğu durumun belirlenmesi. 2. Devredilecek İşlerin Belirlenmesi: Hangi işlerin devredileceğinin net bir şekilde belirlenmesi. 3. Devredilecek Kişinin Belirlenmesi: Yetki devredilecek kişinin bilgi, beceri ve iş yükünün değerlendirilmesi. 4. Yetki Devrinin Kullanılması: Yetkinin asta devredilmesi ve işlerin yürütülmesi. 5. İzleme ve Denetim: Yetki devreden yöneticinin, astını takip etmesi ve gerektiğinde yönlendirmesi. 6. Sonuçların Değerlendirilmesi: Yetki devri sürecinin ve astın performansının değerlendirilmesi. Yetki devrinde ayrıca, devredilen yetkinin sorumlulukla orantılı olması ve yazılı olarak tebliğ edilmesi gibi ilkelere de dikkat edilmelidir.
    Yetki devri nasıl yapılır?
    Kesin yetki ve kesin olmayan yetki nedir?
    Kesin yetki ve kesin olmayan yetki, hukuk muhakemelerinde mahkemelerin yetkisine ilişkin iki farklı durumu ifade eder. 1. Kesin Yetki: Bu, kanunla belirlenmiş tek veya sınırlı sayıda mahkemenin yetkili olduğu durumları ifade eder. 2. Kesin Olmayan Yetki: Bu, genel yetkili mahkemenin yetkisinin korunduğu ve yetkili mahkemelerin yasada sınırlı sayıda olmadığı durumları ifade eder.
    Kesin yetki ve kesin olmayan yetki nedir?