• Buradasın

    Sermaye artırımında bir borcun takası söz konusu ise bu borcun varlığı geçerliliği ve takas edilebilirliğine dair açıklama nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Sermaye artırımında bir borcun takası söz konusu ise, bu borcun varlığı, geçerliliği ve takas edilebilirliğine dair açıklama, borcun gerçekten var olduğunu, geçerli olduğunu ve takas işleminin kanuna uygun olduğunu belirtmelidir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Borcun şahsiliği ilkesi nedir?

    Borcun şahsiliği ilkesi, kişinin ancak kendisinin işlediği fiillerden sorumlu tutulması anlamına gelir. Aynı zamanda, borç ilişkisinde de borcun bizzat borçlu tarafından ifa edilmesi gerektiği ve borçlunun yakın akrabalarının bu borçtan sorumlu tutulamayacağı anlamına da gelir.

    Ortaklara borçlar hesabı sermaye artırımında nasıl kullanılır?

    Ortaklara borçlar hesabı, sermaye artırımında şu şekilde kullanılabilir: 1. Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'ne göre, işletmelerin ortaklarına olan bir yıldan kısa vadeli borçlarının takip edildiği 331. Ortaklara Borçlar ve bir yıldan uzun vadeli olan borçlarının takip edildiği 431. Ortaklara Borçlar hesabı bakiyelerinin sermayeye ilave edilmesi mümkündür. 2. Sermaye artırımında kullanılabilmesi için, TTK'nın 343, 459, 590 ve 578. maddeleri uyarınca, bu borçlara şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesince atanan bilirkişiler tarafından değer biçilmesi gerekmektedir. 3. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın genelgesine göre, ortakların şirketten olan alacaklarının varlığını yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile ispat etmeleri durumunda, Ortaklara Borçlar hesabının bakiyesi kısmen veya tamamen sermaye artırımında kullanılabilir.

    Ödenmemiş sermaye ile sermaye artırımı yapılır mı?

    Ödenmemiş sermaye ile sermaye artırımı yapılamaz. Sermaye artırımı için şirketin mevcut sermayesinin tamamen ödenmiş olması gerekmektedir.

    Mahsup hakkı ve takas aynı şey mi?

    Mahsup hakkı ve takas farklı kavramlardır. Takas, birbirine karşı aynı tür alacağa sahip kişilerin, bu alacakları az olanın tutarında tek taraflı beyan ile sona erdirmesidir. Mahsup ise, bir alacağı doğuran olayla ilgili olarak alacaklının elde ettiği kazançların ya da borçlunun katlandığı külfetlerin alacaktan indirilmesidir.

    Asıl borç ve yan borç arasındaki fark nedir?

    Asıl borç ve yan borç arasındaki fark şu şekildedir: 1. Asıl Borç: Borç ilişkisinin temel unsurunu oluşturur ve sözleşmenin esaslı unsurunu belirler. 2. Yan Borç: Asıl borcun ifasına yardımcı olan, ikincil nitelikte bir borçtur.

    Sermaye artırımı sonrası sermaye ve pay senetleri nev'i ne olur?

    Sermaye artırımı sonrası sermaye ve pay senetleri şu şekilde değişir: 1. Sermaye: Sermaye artırımı, şirketin ödenmiş sermayesinin artırılması anlamına gelir. 2. Pay Senetleri: Bedelsiz sermaye artırımında, şirketin hisse senedi sayısı artar ve her bir hissedarın elindeki hisse sayısı da aynı oranda yükselir.

    Borçlar hukukunda borç tanımasının sonuçları nelerdir?

    Borçlar hukukunda borç tanımasının sonuçları şunlardır: 1. Geçerli Bir Hukuki Sebep Olmasa Bile Alacak Hakkı Doğurur: TBK'ya göre, borç tanıması geçerli bir hukuki sebep içermese bile geçerlidir ve alacaklıya bir alacak hakkı yaratır. 2. Alacaklı İspat Külfeti Altında Değildir: Alacaklı, borç tanımasına dayanarak dava açarken, borcun sebebini ispat etmek zorunda değildir. 3. Yeni Bir Alacak Yaratır: Soyut borç tanıması, asıl borç ilişkisinden bağımsız yeni bir alacak yaratır ve bu alacak, borçlunun malvarlığında sebepsiz zenginleşme kalemi olarak yer alır. 4. Borçlunun Def'i Hakkı: Borçlu, borç tanımasının geçerli bir hukuki sebebi olmadığını ileri sürerek ifadan kaçınabilir.