• Buradasın

    Olağan ve olağanüstü itiraz arasındaki fark nedir hukuk?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Olağan ve olağanüstü itiraz arasındaki fark, itirazın konusu ve başvuru zamanına göre belirlenir.
    Olağan itiraz, henüz kesinleşmemiş mahkeme kararlarına karşı yapılan bir başvurudur ve itiraz, istinaf ve temyiz yollarını içerir 24.
    Olağanüstü itiraz ise kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı başvurulan bir yoldur ve daha sınırlı bir kapsama sahiptir 13. Bu yol, yeni delillerin ortaya çıkması veya usuli hataların tespit edilmesi gibi durumlarda haksız bir kararın düzeltilmesi amacıyla kullanılır 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    CMK itiraz üzerine verilen kararlar kesin mi?

    Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) uyarınca itiraz üzerine verilen kararlar genellikle kesindir. Ancak, ilk defa merci tarafından verilen tutuklama kararlarına karşı itiraz yoluna gidilebilir.

    CMK itiraz kararları nelerdir?

    CMK'ya göre itiraz edilebilecek kararlar şunlardır: 1. Yargıçlık kararları: Sulh ceza yargıçlığı makamı kararlarına karşı itiraz edilebilir. 2. Mahkeme kararları: Adli yargı içerisindeki mahkemeler tarafından verilen bazı kararlar itiraz yoluna tabidir. Bunlar arasında: - Madde bakımından yetkisizlik (görevsizlik) kararları. - Yer bakımından yetkisizlik kararları. - Yargıcın reddi isteminin kabul edilmemesine ilişkin kararlar. - Tutuklama kararları. - Adli kontrole ilişkin kararlar. 3. Diğer kararlar: İddianamenin iadesi kararları, durma kararları, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları gibi özel yasalarda da mahkeme kararlarına karşı itirazın mümkün kılındığı durumlar. İtiraz süresi, kararın öğrenilmesinden itibaren 7 gündür.

    Defi ve itiraz arasındaki fark nedir?

    Defi ve itiraz arasındaki temel farklar şunlardır: 1. Defi: Borçlunun, alacaklının hakkını kabul etmesine rağmen bazı özel sebeplere dayanarak borcun ifasından devamlı veya geçici olarak kaçınmasını sağlar. 2. İtiraz: Bir hakkın doğmadığı veya sonradan ortadan kalktığına ilişkin bir olayın ileri sürülmesidir.

    Olağanüstü kanun yollarına kimler başvurabilir?

    Olağanüstü kanun yollarına yalnızca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı başvurabilir.

    Olağanüstü kanun yolları nelerdir?

    Olağanüstü kanun yolları, kesinleşmiş kararlara karşı başvurulabilen son çare mekanizmalarıdır. Bu yollar şunlardır: 1. Yargılamanın İadesi (Yenilenmesi): Kesinleşmiş bir kararın, yargılama sırasında yapılan ağır bir hata nedeniyle yanlış olduğu ortaya çıktığında başvurulan bir yoldur. 2. Kanun Yararına Temyiz: Kesinleşmiş bir kararın, yürürlükteki hukuka aykırı olduğu düşünüldüğünde, Adalet Bakanlığı veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan bir temyiz talebidir. Diğer olağanüstü kanun yolları ise ceza hukukunda yer alır ve bunlar: 3. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının İtirazı: Yargıtay ceza dairelerinden verilen kararlara karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından yapılan itirazdır. 4. Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısının İtirazı: Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı yapılan itirazdır.

    Olağan ne demek?

    Olağan kelimesi iki farklı anlamda kullanılabilir: 1. Sık sık olan, alışılmış olan, normal. 2. Beklenilen durumda bulunan, olağandışılığı bulunmayan.

    Olağanüstü halde hangi haklar kısıtlanır?

    Olağanüstü halde bazı temel haklar kısıtlanabilir, ancak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre kesinlikle kısıtlanamayacak haklar da vardır. Kısıtlanabilecek haklar arasında: - Sokağa çıkma sınırlamaları veya yasakları; - Kişilerin üstlerinin, araçlarının ve eşyalarının aranması ve suç eşyası ele geçirilmesi; - Gazete, dergi, broşür gibi yayınların basılması, çoğaltılması ve dağıtılmasının yasaklanması veya izne bağlanması; - Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasaklanması, ertelenmesi veya izne bağlanması. Olağanüstü halde bile kısıtlanamayacak haklar ise şunlardır: - Yaşam hakkı; - İşkence yasağı; - Kölelik ve zorla çalıştırma yasağı; - Kanunsuz ceza olmaz ilkesi.